Į pratybas Lietuvoje atvyko Jungtinės Karalystės kariai

  • Teksto dydis:

„Mes atvykome į Lietuvą  parodyti, jog esame vieningi ir solidarūs su Lietuva ir jos kariuomene. Būdami čia galime daug ko pasimokyti vieni iš kitų“, – sakė Jungtinės  Karalystės kariuomenės 2-ojo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Markas Davisas. Jis  atvyko į  Lietuvoje vykstančias nacionalines pratybas „Perkūno griausmas 2018“ pamatyti, kaip į jas integruojasi viena iš jo vadovaujamo bataliono kuopų.

Vadas pasidžiaugė, kad pratybos suteikia puikias sąlygas britų kariams treniruotis kartu su  Lietuvos, o taip pat ir su kitais pratybose „Perkūno griausmas 2018“ dalyvaujančiais sąjungininkų kariais.

Pratybose britų  kuopa  yra  priskirta Lietuvos kariuomenės kovinei grupei  ir gauna visus nurodymus iš kovinės grupės vado.  „Atvykę  čia turime gerą progą pasitreniruoti ir savo logistines procedūras. Per trumpą laiką atsirasti reikiamoje vietoje yra esminis operacijos elementas“, – sakė plk. ltn. M. Davisas.

Jungtinės Karalystės karių kuopa į Lietuvą atvyko praeitą savaitę ir treniruojasi su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų kariais. Britų karių kuopa, kurią sudaro kiek daugiau nei 100 lengvųjų pėstininkų, yra sustiprinta minosvaidininkų, prieštankinių ir žvalgų vienetais. Tokia kuopos sudėtis sudaro galimybę kariams vykdyti įvairaus tipo užduotis.

„Labai įdomu treniruotis čia, Lietuvoje, kur reljefas ir gamtos sąlygos yra kitoks nei Jungtinėje Karalystėje. Lietuvoje susiduriame su dideliais temperatūrų skirtumais. Dieną būna labai karšta, o naktį pasidaro vėsu. Mūsų kuopos užduotis būsimoje operacijoje – trikdyti priešą. Vėliau atsitraukinėsime į pagrindines gynybines pozicijas“, – sakė kuopos vado pavaduotojas leitenantas Leonas Debnathas.

Jungtinės Karalystės karių kuopa prie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono pagrindu sudarytos kovinės grupės prisijungė atlikdama taktinį žygį pėsčiomis iš Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko. Birželio 9 d. iš Pulko teritorijos pajudėję britai atliko keliolikos kilometrų žygį į bataliono kovinės grupės susitelkimo rajoną.

„Žygis nebuvo lengvas. Smėlinga ir nelengva vietovė ir pilna ekipuotė – visa tai buvo gera patirtis. Žygiavome apie aštuonias valandas. Esu žvalgas, tad mano užduotis įspėti kuopą apie galimą priešo veikimą. Būsimos operacijos metu veiksime kelių kilometrų nuo mūsų padalinių atstumu“, – pasakojo eilinis Kasey.

Britų karių kuopa į Lietuvą atvyko kaip Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų dalis (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF).   Šios pratybos  britų kariams – puiki proga susipažinti su Lietuva, jos kariais. „Tai tikrai labai naudinga mūsų kariams“,  – sakė Jungtinės  Karalystės kariuomenės 2-ojo bataliono vadas plk. ltn. M. Davisas.

Jungtinės Karalystės vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos yra aukštos parengties pajėgumai, skirti plataus spektro operacijoms: pradedant humanitarine parama, atgrasymu ir baigiant kovinėmis operacijomis bet kurioje pasaulio vietoje. JEF pajėgoms gali būti mobilizuojama iki 10 tūkst. Danijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Suomijos bei Švedijos karių.  Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude, Jungtinėje Karalystėje, tarnauja Lietuvos karininkas. 2018 metais Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuri veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių