Į vadovų pareigas Seime - tik turintys leidimą dirbti su slapta informacija?

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai siūlo, kad parlamento, jo komitetų ir komisijų vadovų pareigas galėtų eiti tik leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija turintys politikai.

NSGK nariai parengė ir įregistravo Seimo statuto pataisas, kad Seimo pirmininko pavaduotojais, komitetų ir komisijos pirmininkais gali būti Seimo nariai, turintys leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija. Tokie leidimai, anot projekto, būtų privalomi ne tik visiems NSGK nariams, bet ir juos pavaduojantiems politikams, taip pat – Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos nariams.

Projekto autorių teigimu, taip siekiama užtikrinti, kad Seimo nariams, kurie priima arba dalyvauja priimant sprendimus valstybei ypač svarbiais klausimais, organizuoja komitetų ir komisijų veiklą būtų prieinama visapusiška, taip pat ir  įslaptinta informacija.

„Šiuo metu susiklosčiusi situacija, kai į svarbias pareigas Seime gali būti paskirtas asmuo, kurio veikla nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais, todėl šiuo projektu siekiama, kad į Seimo komitetų, komisijų vadovų pareigas, taip pat Seimo valdybos nariais galėtų būti skiriami Seimo nariai, kurių lojalumu ir patikimumu Lietuvos valstybei  visuomenės tarpe nekiltų abejonių“, – teigia autoriai.

Šiuo metu Seimo statutas numato, kad tik NSGK nariai privalo turėti leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Kitos pareigos numatytos, kurias užimti toks leidimas būtinas, numatytos Seimo pirmininko potvarkyje.

Seimui vadovauti pradėjęs Viktoras Pranckietis papildė sąrašą parlamentarų, kurie privalo turėti leidimus dirbti su slapta informacija. Į jį šalia NSGK narių bei kitų jis įtraukė ir visų Seimo komitetų pirmininkus, jų pavaduotojus, komisijų pirmininkus.

Šią savaitę parlamento vadovas pranešė, kad du parlamentarai kol kas neįvykdė pareigos užpildyti anketas gauti leidimą dirbti su slapta informacija.

Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas „Lietuvos ryto“ televizijai yra prisipažinęs, kad neketina prašyti leidimo dirbti su slapta informacija.

„Aš manau, kad gerbiamas Seimo pirmininkas viršija savo įgaliojimus, nes nei Konstitucijoje, nei Seimo statute nėra to parašyta. Aš 20 metų Seime, jau 21-eri, nė karto neprašiau ir nematau reikalo prašyti. Aš buvau net Seimo pirmininko pavaduotojas ketverius metus, niekados nesusidūriau su problema, kuri trukdytų man dirbti“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė A.Sysas.

„Aš tikrai nesiruošius kreiptis, nes tikrai nepasirašinėsiu prašymo, kad mane sektų, mano šeimos narius sektų, rinktų informaciją apie mane ir mano šeimos narius“, – teigė jis.

Valstybės saugumo departamento direktoriaus Dariaus Jauniškio duomenimis, birželio pradžioje leidimus dirbti su slapta informacija turėjo per 60 parlamentarų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Aš geras ,aš geras , aš geras... Alus ,ar jau kartą panaudotas? Gerai neprisimenu... todėl bijau tikrintis...

\\\\\\\\\\\\\.............

\\\\\\\\\\\\\............. portretas
cha ..is 141 semuno tik 60 turi priejima prie slaptos informacijos.... teisingai daro VSD, kad visi iki vieno butu sekami ir turetu slapta informacija... nes bet kokiu kitu atveju toki Sysai sakys as nieko nezinojau ka jie ten issidirbineja ir ka amerikonams ar rusams pardavineja,-- dabar bus visi iki vieno atsakingi uz visus nusikaltimus padarytus tautai ir valstybej , ir visiskai nesvarbu pries kiek laiko jis tai dare ----senaties termino valstybiniams nusikalteliams nebus.....

Na dabar pipiec

Na dabar pipiec portretas
galiu garantuoti kad nei vienas nenors eiti.Nes bijos Basčio likimo.Dar atras besirausdami biografijose kad buvo kokia pora kart su ruskiais gatvėje susitike ir šnekėėjosi:DD)
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių