Ignalinos rajone sudegė apleisto Kazokinės dvaro kluonas

  • Teksto dydis:

Ignalinos rajone sudegė Kazokinės dvaro sodybos kluonas, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).

Jis įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

Gaisras kilo naktį iš gegužės 27-osios į gegužės 28-ąją. Po gaisro į įvykio vietą nuvykę paveldosaugos specialistai nustatė, kad sudegė pastato stogas, durys ir apdegė langai.

Bus įvertinama gaisro padaryta žala.

Anot KPD, nelaimė galėjo įvykt, nes pastatas šiuo metu nėra prižiūrimas, neturi realaus savininko ar valdytojo. Pastatas taip pat nėra registruotas Nekilnojamojo turto registre ir jam nėra suformuotas žemės sklypas.

Kluonas priklauso Kazokinės dvaro sodybos fragmentų grupei. Šiuo metu didžioji dalis dvaro sodybos vertingų pastatų yra apleisti, perstatyti ar sunaikinti.

Į Kultūros vertybių registrą įrašytas kluonas, arklidė, koplyčia-mauzoliejus ir ūkinis pastatas.

Pirmosios žinios apie Kazokinės (Koziczyna) dvarą užfiksuotos 1738 metais inventoriuje, jame pateikiama informacija apie nedidelį dvarą Ašmenos apskrityje. Iki 1738 metų dvaras, priklausęs Domininkui Mažeikai, minimais metais atiteko Stanislovui Narbutui. Nuo 1782 metų dvarą pradėjo valdyti Bortkevičių giminė, turėjusi ir kitų valdų Ašmenos apskrityje.

Vertingi iki šiol išlikę Kazokinės dvaro sodybos pastatai ir želdiniai pastatyti ir suformuoti XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje. 1940 metais dvaro sodyba, priklausiusi Zigmui Bortkevičiui, buvo nacionalizuota, o po Antrojo pasaulinio karo joje įkurta „Naujo gyvenimo“ kolūkio centrinė gyvenvietė.

Anot KPD pranešimo, dvaro sodybos teritoriją ir pastatus pritaikius kolūkio reikmėms negrįžtamai sužalota ansamblio visuma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių