Informacija norintiems grįžti į Lietuvą – „viename langelyje“

  • Teksto dydis:

Užsienyje gyvenantys piliečiai, planuojantys grįžti į Lietuvą, nemokamas konsultacijas „vieno langelio“ principu gali gauti Migracijos informacijos centre „Renkuosi Lietuvą“, rašoma pranešime.

Šiam konsultacijų centrui Vyriausybė šiemet skiria ypatingą dėmesį bei papildomą finansavimą.

Projektą „Renkuosi Lietuvą“ įgyvendinančios Tarptautinės migracijos organizacijos vadovė Audra Sipavičienė sako, kad pagaliau organizacija jaučia tvirtą paramą „Tokio palaikymo laukėme ne vienerius metus. Papildomas finansavimas leis išplėsti teikiamų informacinių paslaugų spektrą, užtikrinti galimybę kiekvienam, galvojančiam apie grįžimą į Lietuvą ar jau sugrįžusiam, gauti visą reikiamą informaciją. Siekiame ją suteikti įsigilindami į kiekvieno asmens unikalią situaciją“, – sako A. Sipavičienė.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ragina dėti visas pastangas, kad kuo daugiau išvykusių lietuvių grįžtų atgal į tėvynę. „Kartu su visomis ekonominėmis ir socialinėmis priemonės svarbu turėti „vieną langelį“, į kurį besikreipiantys žmonės galėtų gauti asmeninę pagalbą ir jiems reikiamą informaciją. Norime sukurti darniai veikiančią paslaugų sistemą, kuri pritrauktų kuo daugiau išvykusių tautiečių ir padėtų jiems integruotis sugrįžus. Praeitų metų rudenį kartu su „Investuok Lietuvoje“ buvo sukurta pritraukimo komanda, kuri aktyviai veikia, siekiant sudominti užsienyje gyvenančius lietuvius darbo pasiūlymais Lietuvoje. Dabar tikimės, kad į šią misiją didelį indėlį įdės ir „Renkuosi Lietuvą“ “, – sako premjeras.

Migracijos informacijos centre „Renkuosi Lietuvą“ į tėvynę planuojantys grįžti lietuviai gauna asmenines nemokamas konsultacijas. Konsultacijų centras padeda emigrantams, užsienio lietuviams bei gyventi Lietuvoje norintiems užsieniečiams sužinoti apie mūsų šalyje teikiamas socialines paslaugas, švietimą, mokesčius bei kitus svarbius klausimus. Aktualiausia užklausų tema – nuo ko pradėti grįžimo procesą, kaip leisti vaikus į lietuviškas mokyklas arba deklaruoti gyvenamąją vietą. Per metus tinklalapyje apsilanko per 70 tūkst. lankytojų, suteikiama apie 1000 asmeninių konsultacijų. Skyrus papildomus resursus, šie skaičiai turėtų ženkliai išaugti.

Informacija apie grįžimą ir gyvenimą Lietuvoje teikiama Migracijos informacijos centre bei internetinėje platformoje renkuosilietuva.lt. Konsultacijos vyksta lietuvių ir anglų kalbomis telefonu, gyvai ir internetu. Netrukus žadama informaciją pradėti teikti ir rusų kalba.

Ateityje planuojama stiprinti centro bendradarbiavimą su savivaldybėmis, kad norintys grįžti į konkretų regioną, gautų visą informaciją apie galimybes ten įsidarbinti, kurti verslą ar gauti paramą. Numatomas ir glaudesnis konsultacijų centro bendradarbiavimas su „Sodra“, Valstybine mokesčių inspekcija, Ligonių kasomis ir kitomis institucijomis.

Panašūs centrai, padedantys tų šalių emigrantams grįžti į tėvynę, veikia ir tokiose valstybėse kaip Danija, Švedija ir Suomija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Čia kalbama apie langelį Lukiškių duryse?..

ir kiek

ir kiek portretas
mum kainavo tas propagandos langelis? manot emigrantai tokie durni, kad jusu pasakom patikes?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių