Iniciatyva „Juk nesunku“ suartina jaunimą ir senjorus

Kaip suvienyti dvi skirtingas visuomenės grupes? „Juk nesunku“, – sako jauni savanoriai. Būtent taip pavadinta socialinė iniciatyva, siekianti bendrystės tarp skirtingų visuomenės grupių – jaunimo ir senjorų. Pasak iniciatorių, svarbiausia – bendravimas ir pagalba.

Irena – energinga senjorė, mėgstanti tapybą ir rengianti asmenines parodas. Vis dėlto ne visus darbus gali nudirbti pati. Socialinės iniciatyvos „Juk nesunku“ savanoriai visada atskuba jai į pagalbą – išskalbti užuolaidų, persodinti gėlę ar tiesiog pabendrauti.

„Kai ateina kultūringas žmogus, tai atgaiva. Kad ir taip, nesugalvoji, gal reiktų spinteles nuplaut, palanges, bet negali drįst tokio darbo paprašyt. Pagalvos, kad gali pati nusiplaut. Tai, žinot, tokio darbo nepaprašai, bet užlipt ar ten kokius ar voratinklius, negražu, bet turi paprašyt“, – pasakojo Irena Antanina Suveizdienė.

Savanoriai padeda senjorams panešti pirkinių maišus, nuvažiuoti iki prekybos centro, tvarkytis namie. O po darbų sėda prie vaišių stalo ir dalijasi išmintimi.

„Viena iš pirmųjų misijų buvo tiesiog padėti senjorams parsinešti jų pirkinių krepšius ir, žinoma, tai yra simbolizmas, nes vis tiek viso to esmė yra suartinti visuomenės grupes, kad jos kalbėtųsi ir bendrautų, socializuotųsi“, – sakė projekto „Juk nesunku“ iniciatorius Vytas.

„Susidūrėme su daug tokių atvejų, kai senjorų vaikai yra išvykę į užsienį arba tiesiog negali padėti. Ir tai yra elementariausi darbai, elementariausi buities darbai, kurių jie padaryti negali. O antra, bedirbant šiuos darbus, mes turim galimybę kalbėtis“, – kalbėjo „Juk nesunku“ iniciatorė Ieva.

Tačiau ne visi senjorai sako linkę pasitikėti nepažįstamųjų pagalba, kiti džiaugiasi jaunimo dėmesiu.

Senjorams talkina ir 500 Maltos ordino savanorių, bendradarbiaujančių su iniciatyvos „Juk nesunku“ jaunimu.

„Mūsų savanoriai padeda, užpildo spragas, kur, sakykim, arba net ne spragas, tas vietas, kur socialiniai darbuotojai nepadaro, dažniausiai pasibendrauja, palydi į parduotuves. Tenkinami tokie poreikiai na jau galbūt bendravimo, ne tiek kvalifikuotos pagalbos“, – sakė Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinė sekretorė Dalia Kedavičienė.

Per savo veiklos pusmetį „Juk nesunku“ padėjo trims dešimtims senjorų. Šiuo metu savanoriai talkina garbaus amžiaus sulaukusiems vilniečiams, tačiau planuoja plėstis ir į kitus miestus.

Plačiau apie tai – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių