Išminuotojai apie darbymetį: šie metai – rekordiniai

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nuo užsilikusių sprogmenų vaduoja labiausiai užterštas Lietuvos teritorijas. Šiemet planuojama išvalyti aštuonias. Prasidėję darbai jau pateikė staigmenų – vien Šakių rajone aptikta ir neutralizuota 70 sprogmenų.

Tuo metu Kaišiadorių rajone iki šiol aptinkama kadaise čia vykusių kovų pėdsakų, todėl neišsiverčiama be išminuotojų. Palomenės apylinkėse tiesti kelią sumanę miškininkai kreipėsi į juos pagalbos.   

„Per dieną randame po du tris sprogmenis ir juos tą pačią dieną neutralizuojame. Čia vietovė tikrai išskirtinė, nes vyko mūšiai, ir čia dažnai aptinkami spogmenys. Paga; pajėgumus čia dirba 10–15 žmonių“, – sako planinių standartinių sprogmenų neutralizavimo darbų vadovas Mantas Didžiulis.

Kaišiadorių Civilinės saugos atstovai primena, kad rajone randama daug ir įvairių sprogmenų: minosvaidžio ir prieštankinių minų, sviedinių, rankinių granatų, kitos karo laikų amunicijos. Prieš kelerius metus Pašulių miške aptiktas ir vienintelis Lietuvoje žinomas, pagal visus reikalavimus įrengtas, minų laukas. Skaičiuojama, kad po Nepriklausomybės atkūrimo vien Kaišiadorių apylinkėse rasta ir neutralizuota daugiau nei 15 tūkst. pavojingų sprogmenų.

„Prieš kelis metus vedant kelią iš Grabutiškių į Pravieniškes ir atliekant darbus 7 kartus buvo kviesti išminuotojai, ir buvo rasta ir netralizuota 21 pavojingas sprogmuo, tai reiškia, kad 21 kartą buvo iškilusi grėsmė žmonių gyvybėms“, – prisimena Kaišiadorių r. Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro koordinatorius Rimas Kiselys.

J. Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai šiemet suplanavę išvalyti dar 7 teritorijas. Darbai jau vyksta Vilniaus oro uoste, Radviliškio ir Šakių rajonuose. Pradėję dirbti pastarajame išminuotojai sulaukė staigmenos – rado ir neutralizavo net 70 sprogmenų.

Specialistai šiuos metus vadina rekordiniais – vien balandį rado ir sunaikino 250 sprogmenų. Tai gerokai daugiau nei per visą buvusį ketvirtį.

„Radus sprogmenį pačiam žmogui reikia niekada jo neliesti, neardyti, nevaidinti specialisto, o tiesiog palikti vietoje ten, kur rado, tada tą vietą geriausia pažymėti kažkokiu ženklu, žyme ir informuoti policiją“, – pataria J. Vitkaus inžinerijos bataliono vyresnysis leitenantas Kazimieras Bogdanas.

Pavojigiausiais laikomi trys šalies regionai: Vilkaviškio, Klaipėdos ir Kauno rajonai. Nuo 1990-ųjų dėl sprogmenų žuvo 14 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių