Įspėja: Jonavos, Kaišiadorių, Elektrėnų rajonuose vyksta NATO pratybos

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 8-9 dienomis Lietuvoje dislokuotos NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės kariai Jonavos, Kaišiadorių ir Elektrėnų rajonuose vykdo pratybas.

Jų metu kariai atlieka pasirengimą mėnesio pabaigoje planuojamoms karinėms pratyboms Gaižiūnų poligone ir apylinkėse. Pratybų metu planuojamas karių judėjimas pėsčiomis ir su transporto priemonėmis.

Pratybų metu kariai vertins vietovę, Gaižiūnų poligono apylinkėse, stebės į poligoną vedančius kelius minėtuose rajonuose. Pratybų metu planuojama naudoti garsinę imitaciją ir pirotechnines priemones.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje dislokuota nuo šių metų pradžios. Joje šiuo metu per 450 Vokietijos, 100 Belgijos, 20 Liuksemburgo, 250 Nyderlandų ir per 200 Norvegijos karių. Kovinė grupė yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotąją pėstininkų brigadą „Geležinis Vilkas“ Rukloje. Bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovauja ir jos pagrindą sudaro Vokietijos kariai. Reaguodami į pasikeitusią saugumo situaciją NATO šalių vadovai 2016 m. susitikime Varšuvoje priėmė sprendimą sustiprinti NATO buvimą rytinėje Aljanso dalyje.

Šiandien Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuotos keturios rotacinės daugianacionalinės kovinės grupės, kuriose maždaug 4,5 tūkst. karių. Joms vadovauja Vokietija, Kanada, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Amerikos Valstijos. Šios pajėgos yra gynybinio pobūdžio ir dislokuotas atgrasymo tikslais. Jų buvimas čia reiškia tai, kad užpuolus vieną šalį, į tai reaguotų visas aljansas. Aljansas taip pat yra tris kartus padidinęs NATO greito reagavimo pajėgas iki 40 tūkst. karių, kurių priešakyje – ypač greito reagavimo pajėgos. Taip pat veikia ir aštuoni nedideli aljanso štabai – NATO pajėgų integravimo vienetai. Vienas jų nuo 2015 metų rudens veikia ir Vilniuje.


Šiame straipsnyje: NATO kariaipratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo  portretas
Lietuvos parsidavusi jankiams valdžia padarė poligoną iš lietuvėlės
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių