Italas: rusas gali steigti bendrovę elektroniniu būdu, o aš turiu mokėti notarui

  • Teksto dydis:

Italas skundžiasi, kad Lietuva jį diskriminuoja ribodama naudojimąsi elektroninėmis paslaugomis

Vilnius, liepos 29 d. (BNS). Alytuje apsigyvenęs italas skundžiasi, kad negali Lietuvoje gauti elektroninio parašo.

Vyras aiškina, kad yra diskriminuojamas trečiųjų šalių piliečių atžvilgiu, kuriems išduodama leidimo gyventi kortelė. Šios kortelės iš vyro reikalauja valstybės institucijos, galinčios išduoti elektroninį parašą.

„Aš gyvenu čia, man reikia lietuviškų dokumentų. Jei Lietuva tokių kortelių neduotų niekam, būtų tiek to, bet kodėl rusams duodama, amerikiečiams duodama, kanadiečiams duodama, o Europos Sąjungos (ES) piliečiams neduodama? Rusas gali steigti bendrovę elektroniniu būdu ir nemokėti notarui, o aš turiu mokėti notarui. Ir tai tik pradžia, ateityje aš naudočiau elektroninį parašą kitiems reikalams. Tai didelė diskriminacija“, - BNS sakė italas Pietro Antonio Calandra Mancuso (Pietras Antonijus Kalandra Mankusas).

52-ejų italui Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyrius šių metų gegužę išdavė penkerius metus galiojantį leidimą laikinai gyventi Lietuvoje. Susidūręs su sunkumais gaunant elektroninį parašą, vyras kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kuri pagal jo skundą pradėjo tyrimą.

„Nors Lygių galimybių įstatymas nenumato draudimo diskriminuoti pilietybės pagrindu, tačiau įstatymas draudžia netiesioginę diskriminaciją dėl kitų su pilietybe galimai tampriai susijusių pagrindų - tautybės, kilmės, rasės, kalbos, etninės priklausomybės“, - sprendimą pradėti tyrimą aiškina Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Vidaus reikalų viceministras Elvinas Jankevičius savo ruožtu BNS sakė, kad Migracijos tarnybos iš tiesų neišduoda ES šalių piliečiams leidimo gyventi kortelių, nes jų jiems ir nereikia. Jo teigimu, šioje situacijoje savo tvarkas turi keisti valstybės įmonė Registrų centras.

„Migracijos tarnyba leidimą gyventi kortelių pagrindu išduoda iš tikrųjų tik trečiųjų šalių piliečiams, kortelės tampa ir jų kelionės dokumentu. Pagal Europos Sąjungos 2004 metų direktyvą ES piliečiams yra laisvas judėjimas po visą ES ir galioja jų turimi dokumentai, išduoti jų šalies. Pagal tą pačią direktyvą kita valstybė narė gali tik reikalauti gyvenant kitoje šalyje užsiregistruoti. Tai pagal Lietuvos teisinį reglamentavimą ES piliečiams išduodama pažyma apie teisę gyventi Lietuvoje. Iš tikrųjų mes ir negalime kažkokios kortelės išduoti, o Registrų centras iš tikrųjų galėtų išduoti sertifikatus su elektroniniu parašu pagal tą pažymą“, - aiškino viceministras.

Jo manymu, Registrų centras turėtų taip pakeisti savo teisinį reglamentavimą, kad elektroninio parašo sertifikatui užtektų minėtos pažymos.

„Mes manome, kad tikrai tai yra įmanoma, ir kad teisiškai būtų teisinga su pažyma išduoti elektroninį parašą“, - sakė E.Jankevičius.

Minėtas Italijos pilietis dėl elektroninio parašo kreipėsi ir tiesiai į operatorių „Bitė“, bet ir čia jam jo gauti nepavyko.

„Tai yra ne „Bitės“ problema. Mes vadovaujamės Registrų centro reikalavimais, Registrų centro sertifikavimo tarnyba leidžia arba neleidžia piliečiui, kuris kreipiasi, suteikti elektroninio parašo paslaugą“, - BNS aiškino „Bitė Lietuva“ atstovė spaudai Žana Jakevičienė.

Registrų centro „Bitei“ pateiktame rašte nurodoma, kad pažyma apie leidimą gyventi Lietuvoje neleidžia užtikrinti duomenų tikslumo.

„Europos Sąjungos valstybių narių piliečiams, turintiems teisę nuolatos ar laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, išduodama pažyma apie teisę gyventi Lietuvos Respublikoje nesuteikia galimybių patikimai nustatyti, ar asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas jo pateikimo momentu yra galiojantis, ar jo duomenys nesuklastoti ir pan. Tokiu būdu neįmanoma užtikrinti, kad prašomo sudaryti kvalifikuoto sertifikato duomenys bus tikslūs ir kad jie bus perduoti būtent tam asmeniui, kuriam yra išduotas Europos Sąjungos valstybės narės piliečio tapatybę patvirtinantis dokumentas“ , - aiškinama Registrų centro atsakyme „Bitei“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zunda

Zunda portretas
Taip taip, pas mus rusams yra sukurtos siltnamio salygos. Jau puse Lietuvos yra nusipirke... Kas atsakys?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių