J. Bardausko idėja Lietuvai: nustokime save apgaudinėti

LRT TELEVIZIJOS žurnalistas ir laidų vedėjas Jevgenijus Bardauskas įsitikinęs, kad, norėdami gyventi gražesnėje ir geresnėje šalyje, turime nustoti apgaudinėti patys save ir suprasti, kad valstybė – tai pirmiausiai kiekvienas mūsų.

„Mano idėja Lietuvai – labai paprasta: nustokime apgaudinėti save ir kitus. Kai pasižiūri, kas darosi su šešėline ekonomika, viskas atrodo tikrai labai baisiai. Lietuva čia yra tarp pirmaujančių šalių, o šešėlinėje ekonomikoje slepiasi apie 9 mlrd. lėšų, tai – daugiau nei Lietuvos biudžetas. Įsivaizduokime, jei šie pinigai būtų ne šešėlinėje ekonomikoje, ką būtų galima su jais padaryti“, – svarsto J. Bardauskas.

Jo žodžiais, žmonės, kurie komentaruose, socialiniuose tinkluose ir viešojoje erdvėje šaukia, kad visi vagys, tačiau tuo pačiu rūko kontrabandines cigaretes, pilasi vadinamąjį žymėtą kurą į automobilius, nuomoja butus, bet nemoka mokesčių valstybei, atrodo keistai, juk iš esmės jie – apvagia save ir kitus, bet skundžiasi, kad aplinkui vagia visi kiti.

Šešėlinėje ekonomikoje slepiasi apie 9 mlrd. lėšų, tai – daugiau nei Lietuvos biudžetas. Įsivaizduokime, jei šie pinigai būtų ne šešėlinėje ekonomikoje, ką būtų galima su jais padaryti.

Kaip pastebi pašnekovas, situacija su šešėline ekonomika – labai sudėtinga ir ne viena valdžia žadėjo efektyvius kovos būdus, tačiau kol kas tai niekam nepavyksta. „Įsivaizduoju, kad visų 9 mlrd. paimti iš šešėlio nebus įmanoma, tačiau, jei pavyktų bent jau kažkokią dalį, situacija valstybėje būtų daug geresnė“, – įsitikinęs LRT laidų vedėjas. 

J. Bardausko teigimu, neturint ekonomisto išsilavinimo, pasiūlyti tikslias ir efektyvias priemones nėra lengva, tačiau pirmas žingsnis, žurnalisto įsitikinimu, – mokesčių reforma.

„Reikėtų kalbėti apie normalią mokesčių pertvarką, o ne tokią, kokią vyriausybė pristatė vasarą, nes iš esmės pirmiausiai reikėtų įvesti „Sodros“ lubas įmokoms, nes dabar jos įvestos tik išmokoms. Žmogus, sumokėdamas nemažas sumas nuo savo atlyginimo, kai suserga, netenka darbo, gauna labai mažas išmokas.

Jam nėra paskatos daug mokėti, todėl – vieša paslaptis, kad yra nemažai įmonių direktorių, kurie sau išsimoka minimalius atlyginimus, nes gaus tą pačią sveikatos paslaugą, kaip žmogus, sumokėjęs dideles sveikatos įmokas nuo didelės algos, o metų gale išsimoka dividendus, kuriems mokesčiai mažesni, ir taip valstybė yra apgaunama“, – viena iš situacijų dalinasi pašnekovas.

J. Bardausko įsitikinimu, ne mažiau svarbus ir švietimas šioje srityje. „Žmonės turėtų suprasti, kad, nemokėdami mokesčių, imdami atlyginimą vokelyje, pirkdami kontrabandines cigaretes, kontrabandinį kurą, kontrabandinį alkoholį, jie nuskriaudžia ne tik save, jie nuskriaudžia visus aplinkui. Tie pinigai, kurie galėjo ateiti į biudžetą, į valstybės kišenę, paskui yra paskirstomi visiems.

Už tuos pinigus yra mokami atlyginimai policininkams, mokytojams, ugniagesiams, už juos yra tvarkomos gatvės, finansuojama švietimo sistema, medicina ir visi kiti dalykai, kuriais naudojamės kasdien, ir galbūt nepagalvojame, kad visa tai – kainuoja, kad tai reikia išlaikyti. O kas tai daro? Valstybė esame mes, jei vogsime iš savęs, iš valstybės, kas bus? Taip gyvensime ir skųsimės, kaip blogai gyvename?“ – stebisi žurnalistas. 

Pasak J. Bardausko „Idėja Lietuvai“ –  labai graži iniciatyva, siūlanti idėjas Lietuvos augimui ir gražinimui. „Tačiau, kaip ir ne vienas garsus žmogus pasisakė, idėjos Lietuvai turi būti ne tik siūlomos, bet ir įgyvendinamos. Nieko nebus, jei tik siūlysime ir nieko nedarysime. Tas pats ir su mano idėja – jei nieko nebus imtasi, tai ir liks tik pasiūlymas“, – įsitikinęs LRT žurnalistas.

Jis prisiminė ir kolegos Edmundo Jakilaičio pasiūlytą idėją apginkluoti visus šalies šaulius, apie kurią viešojoje erdvėje nemažai diskutuojama. „Šiai idėjai taip pat reikia valdžios pritarimo, kad Seimas imtų ir nuspręstų, kad taip galime padaryti. Tą galime daryti ne tik šauliams, bet ir rezervo kariams, juk kariuomenė siekia, kad rezerve būtų daugiau nei 100 tūkst. karių,  bet tam reikia valdžios pritarimo ir sprendimų. Tačiau dabar valdžia užsiėmusi kitais dalykais, jai daug labiau rūpi, kaip išsaugoti savo postus, ir jokių sprendimų nėra“, – pastebi J. Bardauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
Reikėtų labai gerai pasvarstyti ar daryti lubas ar amokestinti didesniu tarifu dividentus....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių