Nuo sprogmenų išvalyti apie 185 kv. kilometrai Baltijos jūros

  • Teksto dydis:

Baigėsi tarptautinė operacija „Atvira dvasia 2016“, per kurią kariai išvalė apie 185 kvadratinius kilometrus Baltijos jūros, rado ir sunaikino beveik 20 sprogmenų.Didžiausia šiais metais Baltijos jūroje nesprogusios amunicijos paieškos ir nukenksminimo operacija, vykusi Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, truko dvi savaites, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Per ją išžvalgyta 54 kvadratinių jūrmylių (apie 185 kvadratinių kilometrų) jūros dugno plotas, identifikuota 912 objektų, iš jų patvirtinti 18 sprogstamieji objektai: 15 jūrinių minų ir trys torpedos. 17 iš 18 minėtų pavojingų radinių sunaikinta vietoje mažesnio galingumo sprogmenimis.

Taip pat jūros dugne ieškant nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų ir pokario laikotarpio likusios nesprogusios amunicijos aptikta 34 jūrinių minų inkarų, dviejų raketų dalys, trys mokomosios jūrinės minos ir trijų nuskendusių laivų liekanos.

„Tarptautinės pratybos „Open Spirit 2016“ Lietuvai yra labai svarbios, nes Baltijos jūra dar nėra iki galo išvalyta nuo užsilikusių karo sprogmenų. Rotaciniu principu šios pratybos kasmet vyksta vis kitoje Baltijos valstybėje, nes nė viena iš trijų Baltijos valstybių neturi nacionalinių pajėgumų tai padaryti savarankiškai. Todėl labai vertiname ir dėkojame visoms šiemet pratybose dalyvavusioms valstybėms, kad jų laivai, narų komandos ir įgulos prisideda prie Baltijos jūros išvalymo ir saugesnės aplinkos sukūrimo“, – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Operacijoje dalyvavo 19 karinių laivų, 9 narų-išminuotojų komandos ir kiti specialistai iš 14 NATO ir partnerių šalių: Belgijos, Danijos, Estijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Švedijos ir Vokietijos. Iš viso operacijoje dalyvavo beveik 900 karių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo  portretas
Taip taip ir padėjo ir dugnas naujus sprogmenis su sensoriais

Sumatra

Sumatra portretas
Kada iskels chemines medziagas, paskandintas po 2 Pasaulinio? Kitaip Baltijos jurai gresia katastrofa.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių