Jaunieji gydytojai ragina rinkti Darbo tarybas: tai ne formalumas

Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA) ragina kolegas aktyviai dalyvauti rinkimuose į Darbo tarybas. Kaip Eltai sakė asociacijos prezidentas Martynas Gedminas, tai ne formalumas.

„Kviečiame visus aktyviai dalyvauti Darbo tarybų rinkimuose ir taip prisidėti prie darbo kultūros formavimo savo įstaigose. Mes, medikai, neturime tradicijos jungtis į profesines sąjungas. Pasikeitus Darbo kodeksui, toks būdas atstovauti darbuotojams - realus“, - Eltai sakė M. Gedminas.

JGA vadovui svarbu, kad Darbo tarybose būtų atstovaujama visoms sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms - tiek jauniems gydytojams, tiek slaugytojams, tiek rezidentams, o priimami sprendimai būtų derinami su visais.

„Darbo kodekse naujas institutas numatytas kaip alternatyva profesinėms sąjungoms. Idealu būtų turėti aktyvias profesines sąjungas, į jas pritraukti veiklių žmonių, bet, kol to nėra, Darbo tarybos sugalvotos kaip surogatas“, - sakė JGA atstovas.

Socialiniuose tinkluose informaciją apie Darbo tarybų rinkimus LJG paryškina grotažymėmis #Rinkimai #ManRūpi.

Darbo tarybų rinkimai pirmadienį prasidėjo ir antradienį tęsiasi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikose, vasario 7 d. vyks Onkologijos ligoninėje ir Vaikų reabilitacijos ligoninėje „Lopšelis“, vasario 8 d. - Kulautuvos reabilitacijos ligoninėje ir Romainių tuberkuliozės ligoninėje.

Kitą savaitę elektroninis balsavimas renkant kandidatus į Darbo tarybą vyks Vilniaus universiteto Santaros klinikose.

Kaip veikia Darbo tarybos ir kokia galima jų reali nauda, Lietuvos jaunųjų gydytojų asociacija vaizduoja specialiame vizuale.

Pagal naują Darbo kodeksą, per 20 darbuotojų turintys darbdaviai iki 2018 m. sausio 1-osios turėjo priimti įsakymą dėl Darbo tarybos rinkimų komisijos sudarymo bei pavesti jai organizuoti Darbo tarybos rinkimus.

ELTA primena naujojo Darbo kodekso nuostatą, kad inicijuoti Darbo tarybos rinkimų komisijos sudarymą darbdavys privalo nepriklausomai nuo darbuotojų noro dalyvauti ar būti išrinktiems į Darbo tarybas. Jei Darbo tarybos rinkimai neįvyksta, privalu rengti pakartotinius rinkimus į Darbo tarybą.

Išimtis taikoma darbovietėms, kuriose veikia profesinė sąjunga, o jos veikloje dalyvauja daugiau nei trečdalis visų darbuotojų.

Darbo kodekse nurodyta pareiga darbdaviui savo įsakymu sudaryti rinkimų komisiją, sudaryti sąlygas darbuotojams dalyvauti rinkimuose ir už šį laiką mokėti jų vidutinį darbo užmokestį, užtikrinti Darbo tarybų materialinį, techninį aprūpinimą ir kt.

Vadovaujantis Darbo kodekso nuostatomis, Darbo tarybos rinkimų procesas neturėtų trukti ilgiau kaip tris mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių