Jogailai dėl karūnos teko įsivelti į meilės trikampį

Šiemet sukanka 630 metų nuo Lietuvos kunigaikščio Jogailos ir Lenkijos karaliaus titulą turėjusios Jadvygos vedybų, kurios, pasak istorikų, buvo didžiulė lietuvio pergalė. Tiesa, dėl jos rankos jam teko ir pakovoti.

Nors Jogaila Lietuvoje yra laikomas vienu nemėgstamiausių didikų, tačiau be reikalo – jis prisidėjo prie Lietuvos galybės kūrimo, nes 1386 metais įvykusios jo vestuvės su Jadvyga buvo itin toliaregiškas žingsnis.

„Jogaila gavo galimybę gauti neįtikėtinai daug – Lenkijos sostą, papildomus sąjungininkus vidaus kovoms, nes jis dar nebuvo įsitvirtinęs šalyje, ir užsienio politikoje. Tai buvo didžiulė Jogailos pergalė“, – teigė istorikas prof. dr. Rimvydas Petrauskas.

Bet ši istorija įdomi ir tuo, kad į šią vedybų istoriją buvo įsipainiojęs ir trečias asmuo – dėl Jadvygos rankos besirungęs Habsburgų dinastijos atstovu Viljamas.

Daugiau apie šių vedybų reikšmę ir istoriją žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Istorijos detektyvai“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
mūsų kinematografininkai nesukuria filmų iš garsios Lietuvos praeities? Geriau jau nekurtų lėkštų ir vulgarių filmukų, bet sukurtų nors vieną ar keletą dėmesio vertų istorinių filmų iš Lietuvos praeities. O gal nesugeba?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių