Kaimo bendruomenės gaus beveik milijoną eurų paramos

Žemės ūkio ministerija kaimo bendruomenių programai šiemet numatė beveik milijoną eurų.

Paramai gauti jos gali teikti paraiškas iki vasario 23-osios. Iš 1600 kaimo bendruomenių daugelis jau įsirengė patalpas, sutvarkė viešąsias erdves, įkūrė bendruomeninius verslus.

Tiltai – etnografinis gatvinis kaimas Trakų rajono pakraštyje. Dalis namų – vietinės reikšmės architektūros paminklai. Čia – daugiau nei 230 gyventojų, nemažai jų susibūrę į stiprią kaimo bendruomenę.

„Kaimas gyvas, beveik nėra tuščių trobų, daugiausiai gyvena vietiniai. Mažiau jaunesnio amžiaus gyventojų, daugiau vyresnio amžiaus. Bendruomenė susikūrė 2009 m., aktyvi“, – pasakojo Tiltų kaimo bendruomenės narė, bibliotekininkė Elena Žilinskienė,

Svarbiausias bendruomenės įgyvendintas projektas – prieš kelerius metus atstatyti bendruomenės namai. Čia  mielai sutinkami lankytojai, mokomi amatų, dainų ar šokių, vedami edukaciniai užsiėmimai.

Tiltuose – 3 sertifikuoti tautinio paveldo meistrai, nemažai kitų darbščių rankų. Pagal šimtametes tradicijas kepama sertifikuota grikinė babka.

„Svarbiausia, kad yra galimybė savus produktus turėti – ir pienelis, ir grikiai ekologiški, ir lašiniai, viskas savo, ir pečių duonkepį turėti, kad iškeptų“, – kalbėjo Tiltų kaimo bendruomenės narė, sertifikuota meistrė Danutė Žemaitienė.

Tiltų kaimo bendruomenė įgyvendino nemažai smulkių projektų, gauta parama renginiams, įrangai įsigyti.

„Visa materialinė bazė, kur esam – baldai, indai, rūbai dzūkiški kostiumai, kuriais pasipuošę, ir instrumentai kai kurie, ir įranga yra iš „Leader“ projektų. Kieme įsirengėm žaidimų aikštelę. O šiemet vėl esame pateikę Trakų krašto vietos veiklos grupės projektą, tai pateikėme šito pastato antro aukšto pilną įrengimą“, – sakė Tiltų kaimo bendruomenės narė Vaiva Neteckienė.

Lietuvoje – 1600 kaimo bendruomenių, daug kur įrengtos veiklai patalpos, sutvarkytos viešosios erdvės. O iš „Leader“ programos paramos kurtas bendruomeninis verslas. Itin daug jėgų skiriama, kad būtų teikiamos buitinės, transporto ir kitos bendruomeninės paslaugos, kuriamos darbo vietos.

„Turime ir problemų. Kadangi naujausios žinios po sausio 1-osios – Mokesčių naujovės, kurios stipriai kirto per bendruomenines organizacijas, iš viso per kaimo žmonių smulkius verslus, kada sveikatos draudimo mokestis, nežiūrint kiek žmogus dirba, bet jis turės būti mokamas nuo pilno etato, ne mažiau nei minimalaus atlyginimo. Tai tikrai mums didelis smūgis, nes yra žmonių, kurie dirba 0,2-0,25 etato, ir mokėti tokius mokesčius, nežinau, gali būti labai sunkūs padariniai šito“, – nuogąstavo Kaimo bendruomenių sąjungos vadovė Jolanta Marija Malinauskaitė.

Šiemet Žemės ūkio ministerija kaimo bendruomenių programai  numatė beveik milijoną eurų. Paraiškas bendruomenės gali teikti iki vasario 23 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Tik vargu ar juos pasieks ,praktikos turi kaip nugriebt ,nes ankstesnių paramos lėšų ti grašiai pasiekdavo tikslą , taip bus ir dabar ..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių