Kaip išsikviesti pagalbą, jei išsikrovė telefonas?

  • Teksto dydis:

Bendrojo pagalbos centro (BPC) duomenimis, atšilus orams, net keliais tūkstančiais padaugėja skambučių, prašančių pagalbos. Kaip išsikviesti pagalbą, jei negalite kalbėti ar pokalbio metu nutrūko ryšys? Ar sulauktume pagalbos, jei jos prašytume ne skambindami, o rašydami žinutę? Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su BPC parengties ir kokybės kontrolės skyriaus vyriausiąja specialiste Daiva Muranoviene.

– Šiuo metu daug keliaujame, būname gamtoje ir visko gali nutikti, pavyzdžiui, ne ryšio zona arba išsikrovė telefonas. Kaip tokiu atveju išsikviesti pagalbą?

– Na, tam, kad jūs negalėtumėt išsikviesti pagalbos, reiktų atsidurti tokioje patalpoje ar vietoje, kur nėra jokio ryšio operatoriaus zonos. Jeigu jūsų ryšio operatoriaus zona yra toje vietoje nepasiekiama arba silpna, jūsų telefonas tiesiog prisiriš prie kito mobilaus operatoriaus tinklo ir bet kuriuo atveju jūs prisiskambinsite numeriu 112. Tačiau mes tuo atveju negausime jūsų telefono numerio. Dėl to tokiais atvejais mūsų operatorius patikslins jūsų telefono numerį tam, kad galėtų pagalbos tarnybos vėliau su jumis susisiekti.

– Tuomet gali būti ir tokia situacija, kad pasiskambint pavyko, bet bekalbant, beaiškinant aplinkybes išsikrauna telefonas.

– Jeigu jūs pasakysite, kas atsitiko, tai bet kuriuo atveju nutrūkus ryšiui mūsų operatorius bandys susisiekti su jumis ir tai darys ne mažiau trijų kartų. Jeigu pabandžius tris kartus su jumis susisiekti nepavyks, tai bus pagalba siunčiama pagal vietos nustatymo duomenis, kuriuos mes gauname kartu su skambučiu iš mobilaus ryšio operatoriaus ir pagal tą informaciją, kurią jūs spėjote pasakyti. Bet kuriuo atveju, jeigu buvo išgirstas pagalbos prašymas, jeigu žmogus spėjo pasakyti, kad jam reikia pagalbos, pagalbos tarnyboms bus perduota šita informacija.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu nepavyksta prisiskambinti dėl tam tikro ryšio nebuvimo, ar galima pagalbą išsikviesti SMS žinute?

– Taip, galima išsikviesti ir SMS žinute, parašius pranešimą ir išsiuntus numeriu 112. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad susirašinėjimas žinutėmis užtrunka ilgiau negu pokalbis. Todėl visada rekomenduojame SMS pranešimą siųsti tais atvejais, kai negalime kalbėti. Jeigu nenorime atkreipti kažkieno dėmesio, pavyzdžiui, žmogaus, kuris daro nusikalstamą veiką arba tais atvejais, jeigu turime klausos ar kalbos sutrikimų.

– Daugeliu atveju, kai reikia kviestis pagalbos, būna daug įtampos, išgąsčio, tada liežuvis pinasi, nežinai, nuo ko pradėti. Tai ką patartumėt, nuo ko pradėti, paskambinus 112? Ką būtiniausia yra pasakyti?

– Pirmiausia yra adresas, įvykio vieta. Dabar prasidės vasaros sezonas, žmonės vyksta į gamtą, prie vandens telkinių, į sodybas. Tai pirmiausiai visada žinokite, kur jūs važiuojate – rajonas, seniūnija, gyvenvietės pavadinimas. Jeigu vykstate prie ežero, žinokite, šalia kokios gyvenvietės jūs esate. Jeigu esate kelyje, gali būti, kad paklausime ir kilometrų stulpelio numerio. Toliau, kas atsitiko, kokia nelaimė. Aiškiai, tiksliai atsakyti į operatoriaus užduodamus klausimus. Tiesiog toliau galvot nereikia, tiktai atsakyti. Jeigu atsakymo nežinot, taip ir sakot. Ir jeigu matom kažką, galim nurodyt kažkokias aplinkybes, tai jas ir nurodykim.

– Kaip nesielgti, kad į namus nesulėktų visos specialiosios tarnybos? Galbūt vaikas netyčia sumaigė 112 telefone arba šiaip telefonas savarankiškai tai padarė. Tai ką daryti, kad nesulėktų visos įmanomos specialiosios tarnybos?

– Jeigu jūs pastebėjote, kad netyčia surinkote numerį 112 ar vaikas netyčia surinko, galbūt netyčia paspaudėte automobilio automatinės informavimo sistemos iCall mygtuką, visuomet nebijokite kalbėtis su operatorium. Jeigu atsiliepė tarnyba 112 ir uždavė klausimą, ar jums kas nors atsitiko, tiesiog pasakykit, atsiprašom, netyčia surinkom numerį, tiesiog atsisveikinsim visi mandagiai ir tuo pasibaigs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzukelis

Dzukelis portretas
Reikia mokintis bendrauti su givunais gestais.

gal

gal portretas
rėkti?

tas pats klausimas , tik kitu kampu...

tas pats  klausimas , tik kitu kampu... portretas
Kaip įsipilti dar 100gr. , jei butelis jau tuščias ? :)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių