Kaip šiemet puošime artimųjų kapus Vėlinėms?

  • Teksto dydis:

Tradicija uždegti žvakių ant artimųjų kapų, puošti gėlėmis ar jų vainikais atrodo giliai įsišaknijusi mūsų visuomenėje, bet iš tiesų ji nėra tokia sena, kaip gali pasirodyti.

Tai, kas mums šiandien gali atrodyti tiesiog gražu ar pagarbos mirusiems ženklams, žvelgiant iš krikščioniškosios pozicijos, turi ir gilesnių prasmių.

Kunigas, liturgijos dėstytojas Artūras Kazlauskas sako, kad anksčiau krikščionys Lietuvoje žvakių per Vėlines nenaudojo, nes tai buvo pagoniško kulto dalis. Ir tik 19 a. pabaigoje situacija pasikeitė.

„Pirmiausia žvakes pradėta naudoti kaip Velykų žvakes, nuo kurių reikšmės ir svarbos atsirado ir Vėlinių žvakės. Juk Velykų žvakė – pati svarbiausia, nuo jos uždegamos visos kitos. Na, o Vėlinių žvakės visų pirma simbolizuoja Kristaus šviesą. Daugybė šviesų Visų Šventųjų dieną kapinėse – Kristaus prisikėlimo šviesos ženklas. Degančios žvakutės išreiškia viltį, kad krikščionys kelsis iš numirusiųjų ir gyvens amžinąjį gyvenimą“, – Vėlinių laikotarpio tradicijas komentavo A. Kazlauskas.

Tamsą nugalinčios šviesos simbolika mirusiųjų atminimui tautiečiams išties yra aktuali. Tai liudija ir prieš Vėlines gausiai perkamos žvakės. Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“ kapų žvakes parduodančios bendrovės „Solida“ direktorius Tomas Ivanauskas sako, kad didelė dalis pirkėjų įsigyja net ne vieną dešimtį žvakių. Jis taip pat patvirtino, kad pirkėjai išlieka konservatyvūs ir jau daug metų jų poreikiai nesikeičia.

„Tai ypatinga diena, žmonės nori, kad ji būtų įsimintina. Vienam kapui jie perka po kelias žvakes, o kadangi prižiūrimų kapų turi daugiau, tai ir žvakių prireikia dažnai net ne vienos dešimties. Taip pat žmonėms labai svarbu, kad jos degtų ilgai, kad ilgai matytųsi, jog kapas neužmirštas ir neapleistas“, – sakė T. Ivanauskas.

Pasak jo, populiariausios paprastos, santūrių formų kapų žvakės. Kai kurie mėgsta rinktis žvakes su keičiamais įdėklais, bet tokių nėra daug. Dažniausiai tai žmonės, kurie apsiriboja viena ar dviem žvakėmis ant kapo arba kuriems svarbi ekologija, nes nereikia kaskart išmesti daug stiklinių išdegusių žvakių indelių.

„Žmonės renkasi lietuviškas žvakes, nes importuotos – dažniausiai iš Lenkijos – ne visada būna kokybiškos. Įmantresnės, su ryškesniais papuošimais mūsų rinkoje taip pat neprigijo. Svarbi pirkėjams ir kaina, todėl į šiuos kriterijus ir orientuojamės“, – pasakojo žvakėmis prekiaujančios bendrovės vadovas.

Tuo tarpu floristė Natalija Učvatova primena, kad dirbtinių gėlių vainikai gali būti kenksmingi aplinkai, todėl siūlo patiems pasigaminti vainiką, kuris papuoš artimojo kapą. Ji atskleidė, kaip nesudėtingai sukurti vainiką Visų Šventųjų dienai.

Reikės:

šakos pagrindui,

pušų šakelių,

baltauogių meškyčių arba raugerškių, šermukšnių,

kalijų arba chrizantemų žiedų,

žvakės.

Kaip dailiai supinti vainiką – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

maniau

maniau portretas
parodis kažką paprasto ir gražaus, o čia šiukšlių krūvelę suvėlė ir tiek. Ir kiek gamtos suniokojo, jei taip kiekvienas plėš šakas tai kas liks iš medžių ir krūmokšnių???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių