Kaip vaikui išrinkti tinkamą būrelį?

Jei vaikui sunku susirasti draugų klasėje, tai galima padaryti lankant būrelį, LRT RADIJUI sako Individualiosios psichologijos instituto direktorė Rasa Bieliauskaitė.

Docentės teigimu, būreliai labai naudingi, tačiau jei lankomi dėl prestižo, gali ir pakenkti: „Vienas iš pastebimų reiškinių šiuo metu tas, kad vaikai lanko labai daug būrelių. Atrodo, kad jie įdarbinti nuo ryto iki vakaro, visą darbo dieną.“

– Kaip pasirinkti būrelį?

– Vaikų būrelio pasirinkimas – sudėtinga užduotis. Bet iš tiesų jaunesnio amžiaus vaikams įvairūs meninės pakraipos (muzikos, dailės, keramikos ir pan.) būreliai labai naudingi, jie padeda vaiko augimui, emocinei brandai. Tačiau svarbu tai, kad būrelyje taikomi mokymosi būdai atitiktų vaikų amžių, kad tai nebūtų nukreipta tik į rezultatą, nebūtų prievolė.

Labai svarbu atsižvelgti į paties vaiko norus – ko jis labiau norėtų. Tėvams taip pat reikia pagalvoti – kodėl norima, kad vaikas eitų į būtent šitą būrelį. Galbūt kažkada vienas iš tėvų negalėjo to lankyti, galbūt įsivaizduojama, kad tai prestižas ar kad vaikas pasieks ką nors įspūdingo. Tokie dalykai gali trukdyti vaiko raidai, nes jis turi skleisti savo jau turimus gabumus. Į tuos gabumus reikia atsiliepti, juos pastebėti.

Tačiau nieko baisaus, jei vaikas lanko muzikos mokyklą  ar baletą nuo pirmos klasės, bet netampa profesionalu. Juk tik vienetai tampa profesionalais, koncertuojančiais muzikantais ar žinomais menininkais. Vaiko intelektinei raidai padės pats mokymasis.

Dar vienas svarbus dalykas, kurį vaikai gauna būreliuose, yra santykis su mokytojais, būrelių vadovais. Jei tas santykis palaikantis ir padrąsinantis, vaiko raidai jis gali suteikti labai daug pozityvių dalykų. Ne mažiau svarbūs santykiai su bendraamžiais, vaiko bendravimas ne tik su klasės draugais, bet ir kitais vaikais. Jei vaikui sunku rasti draugą klasėje, galbūt tai jam pavyks padaryti būrelyje.

– Jei vaikui būrelis nepatinka, ar tėvai turėtų leisti jį mesti?

– Vienareikšmio atsakymo nėra, bet galima jo ieškoti. Labai svarbu patiems tėvams suprasti, kodėl vaikas nenori lankyti to būrelio. Taip pat – įvertinti ir pažiūrėti, kokie kiti jo užsiėmimai. Vienas iš pastebimų reiškinių šiuo metu yra tai, kad vaikai lanko labai daug būrelių. Atrodo, kad jie įdarbinti nuo ryto iki vakaro, visą darbo dieną, kartais net su kelione. Taip jiems nebelieka laiko būti vaikais, paaugliais – tiesiog augti, būti su draugais ir pan.

Tėvai kartais vaikus nuvertina, neva šie nieko neveikia. Tačiau tas nieko neveikimas, tas laikas ir erdvė labai svarbu. Kad ir kompiuteriniai žaidimai – jie taip pat svarbūs, turi pozityvią funkciją. Negeri jie tada, kai tampa maksimalia veikla.

Mąstant apie tai, kodėl vaikas nenori lankyti būrelio, reikia pabandyti įvertinti jo veiklos, užimtumo ir interesų kontekstą. Vaikas gali būti pavargęs arba jam tai nusibodę. Tėvams svarbu tai patikrinti, pasistengti suprasti, kalbėtis su būrelio vadovais. Taip pat – labai rimtai klausytis, ką sako vaikas. Galbūt noras neiti į būrelį kyla dėl to, kad ten vyrauja prasti santykiai – gal vaikas bijo, kažkuo nepasitiki, jaučia nuvertinimą.

– Ką daryti, jei vaikas nuolatos keičia būrelius ir neatranda jį džiuginančios veiklos?

– Geriausia rasti aukso vidurį. Kad vaikas, pradėjęs būrelį, neturėtų iš karto jo mesti. Reikėtų pasiekti susitarimą, kad vaikas palankytų būrelį pusmetį, gal metus, o toliau, jei tai nepatiks, ieškoti kitų. Į vaiko nenorą reikėtų žiūrėti rimtai – ar tai nėra emociniai dalykai. Taip pat svarbu, kad vaikas turėtų galimybę pakankamai pailsėti.

– Koks yra optimalus būrelių skaičius vaikui?

– Nesu mačiusi su tuo susijusių tyrimų, tad negaliu atsakyti. Reikia vadovautis logika ir sveiku protu. Taip pat nepamiršti, kad vaikams reikia ir poilsio. Tada manau, kad galėtų būti 1–3 būreliai. Dar vienas svarbus aspektas, į kurį galima atkreipti dėmesį – koks yra dabartinis gyvenimo tempas. Patys dažnai matome, kad esame labai užsiėmę, neturime laiko ramiai pabūti su šeima ar kurti santykius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
O kam jį rinkti? Tegul vaikas pats pasirenka, o tėvai gali tik patarti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių