Karininkas: karo atveju būtų mobilizuota daugiau karių

  • Teksto dydis:

Karo atveju būtų mobilizuota daugiau karių, nei taikos sąlygomis per pratybas, sako Jungtinio štabo mobilizacijos skyriaus viršininkas majoras Dainius Kazlauskas.

„Mūsų vertinimu, šis procentas turėtų augti, (…) nes kritiniais momentais tauta susitelkia ir mes matytume netgi didesnį procentą“, - BNS trečiadienį sakė karininkas.

Jis pridūrė, kad mobilizacija karo atveju taip pat būtų sklandesnė, nes į šaukimo punktus neatvykusiems kariams grėstų baudžiamoji atsakomybė.

Pratybų „Žaibo kirtis“ metu vykdytos dalinės rezervo karių mobilizacijos duomenimis, į šaukimo punktus Utenoje, Alytuje, Vilniuje ir Kaune iš 3 tūkst. asmenų atvyko daugiau nei 50 proc. rezervo karių. Tikslūs duomenys paaiškės trečiadienio vakarą, nes šiuo metu dar vyksta šaukimas Vilniuje ir Kaune.

D.Kazlauskas sakė, kad kariuomenei nepavyko užmegzti kontakto su 20 proc. rezervistų, jiems, patikslinus asmeninius duomenis, bus siunčiami pakartotiniai šaukimai asmeniškai. Svarstoma šaukimus šiems asmenims išsiųsti ir per darbovietę.

„Mes darome prielaidą, kad jie užsienyje arba pakeitę savo deklaruotą gyvenamąją vietą“, - teigė majoras.

Likę rezervo kariai susisiekė su kariuomene ir pranešė, kad atvykti nurodytą dieną negalės.

D.Kazlauskas taip pat teigė, kad siekiant geresnės mobilizacijos taikos metu tokio pobūdžio pratybos ir toliau turi būti reguliariai organizuojamos.

Apibendrindamas trečiadienį pasibaigiančias pratybas „Žaibo kirtis“, Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis sakė, kad mokymai praėjo sklandžiai, kariai išvengė traumų, nebuvo didesnių incidentų. Klaipėdos mieste infrastruktūra taip pat liko nepažeista.

„Šios pratybos parodė, kad kariuomenė ir visuomenė supranta vienas kitą, gerbia vienas kitą ir svarbiausia pasitiki vienas kitu“, - sakė generolas.

Karinės pratybos „Žaibo kirtis“ prasidėjo praėjusį savaitgalį. Iš viso mokymuose dalyvavo apie 3 tūkst. karių, maždaug 500 pareigūnų ir apie 200 civilinių institucijų darbuotojų. Jų metu buvo imituojami mūšiai Klaipėdos mieste, reaguojant į sumodeliuotas hibridines grėsmes.

Per kitą pratybų etapą buvo vykdoma dalinė parengto rezervo karių mobilizacija. Šaukimo pranešimai išsiųsti 3 tūkst. 2000-2008 metais Lietuvos kariuomenėje privalomojoje pradinėje karo tarnyboje tarnavusiems karo prievolininkams.


Šiame straipsnyje: kariaimobilizacijakariuomenė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių