Karininkas: niekas nesiruošė gabenti sraigtasparnių remontui į Rusiją

Buvęs Karinių oro pajėgų (KOP) vadas pulkininkas Audronis Navickas sako, kad „niekas ir niekada“ nesiruošė gabenti į Rusiją remontui gelbėjimo ir paieškos darbams Lietuvoje naudojamų rusiškų sraigtasparnių „Mi-8“.

Jis sakė suprantantis nuostatas dėl Rusijos.

„Mes galim pirkti detales per tarpininkus, bet pradiniame variante daugelis detalių bus pagamintos Rusijoje ir jos privalės kažkokiais keliais ateiti iš Rusijos“, – teigia A.Navickas.

Atsargoje esantis karininkas Vilniaus apygardos administraciniame teisme bylinėjasi su Krašto apsaugos ministerija ir kariuomene dėl nušalinimo nuo pareigų.

Krašto apsaugos ministerija yra teigusi, kad A.Navickas nevykdė pernai vasarį Gynybos resursų tarybos sprendimo neremontuoti karinių sraigtasparnių Rusijoje.

Sraigtasparnių „Mi-8“siuntimas remontui į Rusiją pernai buvo sustabdytas paskutinėje stadijoje, jis praėjo kelių krašto apsaugos sistemos pareigūnų filtrus. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, sraigtasparnių remontas Rusijoje būtų kirtęsis su Europos Sąjungos (ES) sprendimais dėl sankcijų Maskvai ir Lietuvos užsienio politika.

„Tam, kad mane galėtų nušalinti nuo pareigų, reikėjo priežasčių. Priežasčių nebuvo. Tyrimo komisija sudaryta nebuvo, jokių mano drausmės pažeidimų netyrė, manęs apie tai neiformavo. Savavališkai išleido įsakymą, kaip asmuo galintis tai daryti. Aš tai vertinu kaip politinę savivalę krašto apsaugos ministerijoje“, – apie buvusį ministrą Juozą Oleką kalbėjo A.Navickas.

Karininkas sako, kad Krašto apsaugos ministras turėjo galimybę žiniasklaidai komentuoti situaciją, tuo metu jis buvo suvaržytas karo tarnybos įstatymų ir negalėjo viešai duoti paaiškinimų. Todėl dabar gali paaiškinti situaciją.

„Daugelis detalių bus pagamintos Rusijoje ir jos turės kažkokiais keliais ateiti.„Mi-8“ skirti paieškai ir gelbėjimui. Sutartys yra pasirašytos su mano parašu, jos nepakito, sraigtasparniai remontuojami mano pasirašytomis sutartimis“, – žurnalistams sakė A.Navickas.

Jo advokatė Gerda Storpirštienė sako, kad jos klientas žada vėliau pateikti civilinį ieškinį dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

„Vieną rytą atsibudęs ministras gali nušalinti pusę kariuomenės. Tai yra teisėta, bet tai yra nedora. o mano atveju dar ir neteisėta“, – sakė A.Navickas.

„Sutartys kurias pasirašė mano klientas, jos buvo tęsiamos be jokių pakeitimų. Vadinasi, sutartys tęsiamos, o mano kliento pareigose jau nėra“ ,– sakė gynėja.

Apie detales sraigtasparniams remontuoti jie siūlė klausti juos remontuojančios įmonės „Helisota“.

Krašto apsaugos ministerija ir Lietuvos kariuomenė su skundu nesutinka. Jie mano, kad įsakymą priėmė kompetentingas asmuo.

„Yra bendras suvokimas krašto apsaugos sistemoje, kad santykai su Rusijos Federacija yra nepriimtini. Pulkininkas A.Navickas buvo KOP vadas, asmuo, kuriam karinį laipsnį suteikė prezidentas, vienas iš pagrindinių asmenų, atsakingų už oro erdvę“, – sakė Lietuvos kariuomenės Teisės departamento vadovas Teisutis Jasiulionis.

A.Navickas norėjo, kad liudytojais į posėdį būtų iškviestas buvęs ministras Juozas Olekas, kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas ir buvęs generalinis inspektorius Algis Vaičeliūnas. Tačiau teismas prašymą dėl liudytojų apklausos atmetė.

Sprendimas byloje bus skelbiamas birželio 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ui po

Ui po portretas
Veisliniai debilai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių