Karininkui J. Variakojui – Panevėžio garbės piliečio vardas

Panevėžio miesto savivaldybės garbės piliečio vardo suteikimo komisija Garbės piliečio vardui gauti teikia karininko Jono Variakojo kandidatūrą.

Garbės piliečio vardas suteikiamas už ypatingus nuopelnus Panevėžiui, miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje.

Kaip teigia kandidatą pasiūlęs Kraštotyros muziejus, pažymint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, prasminga prisiminti bei įamžinti žmones, kurie kūrė, gynė ir įtvirtino Lietuvos Respubliką.

J. Variakojis (1892–1963) – Lietuvos kariuomenės pulkininkas leitenantas, laisvės kovų dalyvis, buvęs krašto apsaugos ministras.

Panevėžio mieste ir regione vykusiose nepriklausomybės kovose, organizuojant Lietuvos kariuomenę J. Variakojui teko ypač svarbus vaidmuo. Karininkas 1918 metais paskirtas Panevėžio srities apsaugos viršininku, jam pavesta organizuoti karių savanorių telkimą Panevėžio krašte ir suformuoti Panevėžio apsaugos būrį.

Vadovaujami J. Variakojo panevėžiečiai kovėsi su bolševikais prie Kėdainių, Šėtos, užėmė Ukmergę, iš bolševikų išvadavo Panevėžį, dalyvavo karinėse operacijose prie Kupiškio, Aluksnės ir kitose vietovėse, prisidėjo nuo Daugpilio išvadavimo.

J. Variakojo organizuotas 4-asis pėstininkų pulkas kovėsi su bermontininkais ties Šiauliais ir Meškuičiais, su lenkų kariuomene – ties Jašiūnais, Skėteriais, Musininkais ir Širvintomis. Ypač svarbus vaidmuo J. Variakojui teko vykdant Panevėžio išvadavimo operaciją.

Po nepriklausomybės kovų karininkas tęsė tarnybą Lietuvos kariuomenėje, 1929–1930 metais buvo krašto apsaugos ministras.

Už nuopelnus J. Variakojis apdovanotas Vyčio Kryžiaus 1-ojo ir 2-ojo laipsnio ordinais, kryžiumi „Už Tėvynę“, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu, Latvijos Lačplėsio 3-iojo laipsnio ordinu ir kitais apdovanojimais.

Aukštesni vadai ir viršininkai J. Variakojį vertino kaip gilaus proto ir išsilavinimo žmogų, ramų, malonų, bet griežtą ir iniciatyvų karininką. Kolegos pripažino jo autoritetą, gerbė ir mėgo.

Galutinį sprendimą dėl Garbės piliečio vardo suteikimo J. Variakojui priims savivaldybės taryba. Jos posėdis numatytas balandžio 26 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių