Karo tarnybos kasmet bando išvengti apie 8 tūkst. jaunuolių

  • Teksto dydis:

Nepaisydami gresiančių baudų, karo tarnybos kasmet išvengti bando per 8 tūkst. jaunuolių, dauguma – išvykusieji į užsienį, pranešė LRT laida „Panorama“.

Pernai per 27 tūkst. jaunuolių gavo šaukimus atlikti privalomą karo tarnybą. Dauguma į kvietimus atsiliepė ir registravosi, tačiau beveik 4 tūkst. Lietuvoje gyvenančių ir beveik 4,5 tūkst. išvykusių svetur šauktinių tarnybos vengė.

Pasaulio lietuviai, siekiantys išsaugoti ir Lietuvos pilietybę, sutinka, kad ji įpareigoja atlikti ir pareigas valstybei, tačiau esą tai padaryti jiems sunkiau, nei gyvenantiems Lietuvoje, nes nesaugomos darbo vietos, o kiti jau ir praradę ryšį su Lietuva. Kai kurie emigrantai sako, kad gavęs šaukimą bandytų atsisakyti šalies pilietybės, kad nereikėtų tarnauti.

„Jeigu žmonės turi įsipareigojimų, pavyzdžiui, gerą darbo vietą, jos tikrai niekas nesaugo. Tad tai būtų didelė auka ir dar didesnė auka, nei esantiems Lietuvoje. Mes kalbame apie pilietybės išsaugojimą, tai svarbu užsienio lietuviams, ir kalbame apie pareigas, kurias turi atlikti pilietybės turėtojai valstybei, kurios pilietybę jie turi“, – dėsto Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Asanavičiūtė.

Už karo prievolės vengimą numatyta bauda gali siekti iki 140 eurų. Jeigu šauktinis jau būna praėjęs medicinos patikrą ir tada ima slapstytis, bauda gali siekti ir 300 eurų, o tarnybą vis tiek anksčiau ar vėliau atlikti reikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
ant sprando niekas nenori sėsti, nesinori už juos dirbti. Čia matyt kažkoks jaunuolis rašo..

koks skirtumas?

koks skirtumas? portretas
ateis jankai, ką lieps daryti tą ir darysim, demokratiškai, kaip per II WW atėjo vokiečiai pasakė žudyt žydus, komuniakus ir kitus untermenšus, tai "Lietuvos saugumas" kruopščiai darbavosi, kas nespėjo pabėgt visus išžūdė, paskui kai Sovietai išvarė fašistus, patiems buvusiems policaiams teko spėptis miškuose, dabar jie didvyriai, aišku, iškart negalėjom juos taip pavadint, turėjo praeit laikas, išmirt jų "žyddarbių" liudininkai, tai dabar po 30 metų jau galim nebijot, kurti kaip norim, laisvai ir nepriklausomai, vienžo demokratiškai

Nuotraukoj Vilkas

Nuotraukoj Vilkas portretas
Bet kodėl jis su irklu?
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių