Keičiasi gyvenamosios vietos deklaravimo tvarka: ką reikia žinoti?

Nuo kitų metų keičiasi gyvenamosios vietos deklaravimo taisyklės. Visi, nenurodę tikslaus adreso, o tik gyvenamąją vietą deklaravę savivaldybėje, turės įsirašyti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą. To nepadariusieji rizikuoja netekti socialinių išmokų.

Šiuo metu daugiau nei 60 tūkst. žmonių oficialiai gyvenamąją vietą yra deklaravę savivaldybėse, nors realiai, kur gyventi, turi, bet dokumentuose to nurodyti negali ar nenori. Nes, pavyzdžiui, būstą nuomojasi nelegaliai, o tikrasis savininkas nuomininkui deklaruoti jo turto kaip gyvenamosios vietos neleidžia.

Nepaisant tokių ir panašių aplinkybių, visi dešimtys tūkstančių žmonių, pagal dabar galiojančius įstatymus, iki metų pabaigos privalėjo deklaruoti realią gyvenamąją vietą, antraip  rizikavo netekti jiems priklausančių socialinių išmokų, iškiltų problemų registruojant vaiką į darželį ar paprašius kitokių paslaugų iš savivaldybės. Matydama, kad tiek daug žmonių valdžios akyse staiga taptų gyvenantys „niekur“, vidaus reikalų ministerija pasiūlė išeitį – vietoje buvusių deklaracijų prie savivaldybių įvesti gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, įpareigojant juos nurodyti faktinę gyvenamąją vietą. Taip jie neprarastų socialinių išmokų.

„Mes nekalbame apie deklaravimą, jei asmuo, na, neturi galimybės dėl ne savo priežasčių deklaruoti vienoje ar kitoje vietoje, bet nurodyti, kad faktiškai jis ten gyvena, gali pasakyti. Na, pavyzdžiui, į banką einame ir atidarinėjame sąskaitą, ir bankas klausia, o kur jums siųsti laiškus? Tai jūs pasakote, kur gyvenate, nors esate deklaravęsis kažkur kitur“, – sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Tiesa, ekspertai pastebi, jei dabartinis įstatymas būtų likęs galioti, žmonės vienokiu ar kitokiu būdu būtų radę vietą, kurią galėtų deklaruoti. Pavyzdžiui, jaunos šeimos spaustų nuomotojus sudaryti oficialias sutartis, įtraukiant ir deklaracijos galimybę. Taip mažėtų šešėlis. Įsigaliojus naujajam įstatymui, esą tokios galimybės beveik neliks.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vidas

vidas portretas
konteineris mano panasir problema norėčiau jusu kontakto pasitarti

To tai komentarui ir kaunas

To tai komentarui ir kaunas portretas
Nuomininkas buvo yra ir bus beteisis jus gal nesinuomavot niekada?sakot nusipirkti o is kokiu pinigu jei net maistui neuztenka .

To konteineris

To konteineris portretas
Analogiškai. Atidariau sąskaitą už šiukšles ir matau prideklaruotą asmenį, nupirkau jį su butu. Tai kaip dabar išdeklaruoti jį?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių