Keliuose padaugėjo laukinių žvėrių

Rudenį dažniau nei įprastai galime išgirsti apie automobilių susidūrimus su laukiniais gyvūnais. Pasak gamtininkų, pasibaigus poravimosi laikotarpiui, gyvūnai grįžta į savo buveines. Dėl to kartais jiems reikia kirsti kelius. Dėl to rugsėjo pabaigoje ir spalį vairuotojai raginami būti ypač atidūs.

„Tai natūralus biologinis procesas, tuo stebėtis neverta. Tačiau yra kitas dalykas, kurio ir mes daug kas, ir žvėrys nesuprantame – grybautojai. Jų miškuose yra tiek, kad žvėrims, ypač jautriems elniams, briedžiams vietos nelabai lieka“, – sako gamtininkas Selemonas Paltanavičius

Pamatę gyvūnus šalia kelio, vairuotojai neturėtų jų baidyti garsiniais ar šviesos signalais, nes tai gali paveikti priešingai – vilioti juos į kelią. Vairuotojai turėtų būti ypač atidūs miškingose kelio atkarpose.

„Paprastai tokie kelio ruožai paženklinti atitinkamais kelio ženklais ir vairuotojai turėtų atkreipti į tuos ženklus dėmesį. Pasirinkti ne tik leistiną, bet ir saugų važiavimo greitį, ypatingai važiuojant sutemus, jau nakties metu arba anksti ryte, paryčiais“, – pataria Lietuvos kelių policijos tarnybos vyresnioji specialistė Marija Kazanovič.

Vairuotojų budrumo, pasak gamtininko Selemono Paltanavičiaus, neturėtų užmigdyti ir šalia kelio statomi atitvarai.

„Visą laiką reikėtų žinoti, kad miško pakraštyje, ten, kur baigiasi atitvaras, o jis dažnai į pievas, į laukus bent 100-150 metrų išeina, tai ir yra pati pavojingiausia vieta 05:12 nes įsivaizduokite žvėrys keliavę pagal atitvarą keletą kilometrų, staiga jie randa, kad jo nėra“, – teigia gamtininkas.

Vis dėlto net ir tose vietose, kur įrengti atitvarai, gyvūnai randa būdą, kaip juos įveikti. Stambieji – juos perplėšia ar išverčia, smulkieji – nesunkiai pralenda pro apačią.

„Mes bandėme suskaičiuoti, kiek Lietuvoje keliuose žūsta ežių, ir iš to, kas buvo gauta, kokia buvo gauta informacija, manome, kad apie 10 000 ežių žūsta kasmet Lietuvoje“, – sako S. Paltanavičius.

Gamtininkų duomenimis, gyvūnai keliuose dažniausiai atsiduria nuo rugsėjo pabaigos iki spalio vidurio.

 


Šiame straipsnyje: keliailaukiniai žvėryseismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių