Kiaulių maro atvejų daugėja ne tik Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje užregistruoti du afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai šernams, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę vienam nugaišusiam šernui, rastam Vilniaus rajono Riešės seniūnijos miške ir vienam sumedžiotam Rokiškio rajone, Kriaunų seniūnijos miške.

Rokiškio ir Vilniaus rajonų savivaldybės priskiriamos AKM užkrėstai teritorijai, kurioje nuolat vykdoma stebėsenos programa. Riešės ir Kriaunų seniūnijų miškuose laikinai apribota medžioklė, kiekvieną savaitę bus vykdoma užkrėstų vietovių apžiūra, siekiant surasti, surinkti ir sunaikinti nugaišusius šernus.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios užregistruotos 44 vietos, kuriose rasti ar nušauti 57 AKM sergantys šernai (22 sumedžioti, 35 rasti nugaišę). AKM kiaulių ūkyje paskutinį kartą buvo nustatytas 2014 metų rugpjūtį.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją iš Latvijos kolegų, kad liepos pradžioje Ciblos savivaldybėje esančiame ūkyje, AKM patvirtintas dviem penimoms kiaulėms. Iš viso buvo laikomos penkios kiaulės, kurios nustačius AKM, buvo sunaikintos, ūkyje atlikta dezinfekcija. Naujas AKM židinys yra užkrėstoje teritorijoje, kurioje nuolat atliekama stebėsena bei taikomi griežti reikalavimai kiaulių laikymo vietoms. Latvijoje AKM protrūkis kiaulių ūkyje jau buvo nustatytas šių metų birželio viduryje.

Latvijoje nuo metų pradžios užregistruota 180 vietų, kur rasti ar nušauti AKM užsikrėtę šernai, Estijoje – 112, Lenkijoje – 39.


Šiame straipsnyje: kiaulių marasšernaikiaulės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių