Dėl planų keisti mokyklų vadovų skyrimo tvarką – pasipiktinimas

  • Teksto dydis:

Lietuvos tėvų forumas, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga ir Lietuvos mokinių parlamentas piktinasi Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) ketinimais keisti mokyklų vadovų skyrimo tvarką. Ministras planuojamus pokyčius sako būsiant teigiamus.

Tėvų forumo pirmininkas Audrius Murauskas teigia, kad ministerijoje veikianti darbo grupė svarsto kandidatų kompetencijos tikrinimo supaprastinimą, be to, iš mokyklų vadovų skyrimo proceso esą numatoma eliminuoti pačių mokyklų atstovus juos paliekant tik stebėtojais.

Per spaudos konferenciją trečiadienį A.Murauskas taip pat piktinosi, kad Tėvų forumas neįtrauktas į ministerijos darbo grupę, joje esą nėra ir profsąjungų atstovų. Kartu jis aiškino, kad pokyčiai planuojami skubotai.

„Švietimo ir mokslo ministerijos naujai pateiktame projekte numatyta gerokai supaprastinti kvalifikacijos patikrinimą apsiribojant ministerijos organizuojamu testu. Testas, jų nuomone, turėtų trukti neilgiau kaip vieną valandą ir atliekamas standartizuota kompiuterine sistema, greičiausiai, kad visiškai vienodas visiems (...). Toliau dar būtų numatytas dviejų valandų pokalbis, pokalbio komisijoje būtų ministerijos paskirti asmenys. Natūralu, kad toje komisijoje bus tik palankūs ministerijos vadovams asmenys, kurie, natūralu, turės įvykdyti duotą užsakymą“, - aiškino A.Murauskas.

Jis sakė norintis atkreipti visuomenės dėmesį, kaip ministerija „manipuliuoja demokratiniu gerbūviu, kaip imituojama veikla, kaip imituojamas dialogas su socialiniais partneriais“.

„Tikimės, kad vis dėlto ministras supras, kad politinis užsakymas nėra toks svarbus kaip atstovavimas rinkėjams, ir ta darbo grupė bus praplėsta arba sudaryta iš naujo, įtraukiant visus socialinius partnerius, suinteresuotus naujos tvarkos tobulinimu, bet ne griovimu“, - kalbėjo A.Murauskas.

Lietuvos švietimo darbuotojų  profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas per spaudos konferenciją savo ruožtu pabrėžė, kad mokyklų vadovų skyrimas yra sudedamoji ugdymo kokybės dalis, tačiau ministerija esą labiau suinteresuota „draugų, partinių kadrų įdarbinimu“.

„Mes, profsąjungos, matome vienintelį kelią - grįžti prie mitingų ir prie streikų“, - sakė A.Navickas.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis trečiadienį BNS sakė nesutinkantis su priekaištais dėl mažėjančio reiklumo mokyklų vadovams ir atrankos proceso politizavimo. Kartu jis pabrėžė, kad parengtas projektas bus derinamas su socialiniais partneriais.

„Kartu turi eiti atestacija. Gal mes galime lengviau leisti tapti mokyklos direktoriumi, bet po dvejų ar po penkerių metų pasižiūrėtume, kaip ta mokykla jam atėjus vadovauti laikosi. Nes dabar lyg ir sunkus patekimas į mokyklos vadovus, bet paskui jie tampa nekontroliuojami“, - sakė ministras.

Jis teigė, kad darbo grupės išvadas, kurias tikisi gauti iki spalio pabaigos, derins su socialiniais partneriais, tačiau pabrėžė partneriu nelaikantis A.Navicko.

„Aš tikrųjų partneriais nelaikyčiau A.Navicko profsąjungos, jie nėra partneriai, jie yra įžūlūs savo reitingų būkle susirūpinę veikėjai, bet su socialiniais partneriais mes tikrai tą derinsime - ir su Tėvų forumu, ir su mokiniais, ir su studentais. O pasakyti, kad čia kažkokios yra sąmokslo teorijos, tikrai neteisinga“, - aiškino D.Pavalkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zose

zose portretas
Siaip tai dabartine vadovu vertinimo tvarka pakankamai profesionali. Tik reiktu dar ivesti reikalavima esamiems vadovams kas 5 metus praeiti tokio lygio vertinimus. ka jie cia keicia? savi lodariai nepraeina? tuo geriau mokyklu bendruomenems..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių