Klaidos kaina – turtas

Notarų paslaugų įkainiai vis tebestulbina gyventojus. Elementariausių dokumentų patvirtinimas kainuoja nemažus pinigus. Tačiau Notarų rūmų atstovai tikina, kad kartais tie klientų sumokėti litai neatsveria realios atsakomybės, nes už savo klaidas notarai atsako visu turtu. Net tada, kai šio darbo jau nebedirba.

Notarų paslaugų įkainiai vis tebestulbina gyventojus. Elementariausių dokumentų patvirtinimas kainuoja nemažus pinigus. Tačiau Notarų rūmų atstovai tikina, kad kartais tie klientų sumokėti litai neatsveria realios atsakomybės, nes už savo klaidas notarai atsako visu turtu. Net tada, kai šio darbo jau nebedirba.

Apstulbino įkainių skirtumai

Klaipėdietė Vitalija (pavardė redakcijai žinoma – A.D.) pasakojo, kad ji turi du brolius ir vienam jų ketino suteikti įgaliojimus dėl paveldėjimo reikalų.

"Mūsų šeimos paveldėjimo byla jau senokai tęsėsi. Turėjome patvirtintą ankstesnį besibaigiantį įgaliojimą. Kitaip tariant, visas tekstas buvo paruoštas, reikėjo tik pakeisti datą, įrašyti paveldėto turto pardavimo faktą, pasirašyti, ir visa tai turėjo patvirtinti notaras", – teigė moteris.

Vitalija apsilankė viename iš keliolikos Klaipėdos notarų biurų. Notarė ją įdėmiai išklausė, pažiūrėjo turimą dokumentą ir pareiškė, kad paslauga kainuos 300 litų. Tai yra kiekvienas įgaliojimas jai ir vienam brolių – po 150 litų.

"Kai rūpinausi įgaliojimu kitame notariniame biure anksčiau, jis žymiai pigiau kainavo. Kaip čia taip greitai viskas pabrango dvigubai? Ta notarė man nieko negalėjo atsakyti. Kadangi aš nepajėgi tokios sumos mokėti, nusprendžiau kreiptis į kitą biurą, kur buvo parengtas ankstesnis įgaliojimas", – teigė Vitalija.

Kitame biure notarė pasiūlė padaryti įgaliojimą ant vieno
dokumento ir jai, ir vienam brolių tik už 80 litų. Vitalija teigė net nežinojusi, kad apskritai yra tokia galimybė.

"Tame pirmame biure, kuriame apsilankiau, net nepasiūlė pigesnio varianto. Kaip taip gali būti, kad ta pati paslauga skirtinguose biuruose kainuoja beveik keturis kartus brangiau?" – stebėjosi klaipėdietė.

Paslaugų mokesčio ribos

Brangias paslaugas teikiančiame biure dienraštis "Klaipėda" išgirdo, kad situacija nebus komentuojama, esą viską žino Notarų rūmų atstovas spaudai.

Kitame biure, kuriame klaipėdietės pagailėjo ir už paslaugas paprašė protingos sumos, notarė teigė, kad paslaugų įkainių dydis yra oficialiai paskelbtas, tačiau vienų dokumentų paruošimo įkainiai yra fiksuoti, kitų gali būti taikomi "nuo iki".

"Tokiu atveju yra notaro teisė, kokį įkainį jis taikys – didžiausią ar mažiausią. Mes nelupikaujame. Antra vertus, reikia žiūrėti, ar tas dokumento paruošimas yra sudėtingas. Pavyzdžiui, jei tai susiję su hipoteka, kai įkeičiamas ne tik nekilnojamasis turtas, bet ir turtinė teisė, – situacija sudėtingesnė. Nuo to priklauso ir paslaugos kaina", – dėstė viešumo nepanoręs notaras.

Klientai ne visada teisūs?

Notarų biuro atstovas Aleksandras Matonis teigė, kad notarų paslaugų įkainius patvirtina teisingumo ministras. Ir tie įkainiai kabo kiekviename notarų biure.

"Kiekvienas klientas juos gali pasitikrinti, atėjęs į notarų biurą. Ir tų įkainių laisvai interpretuoti visiškai neįmanoma. Todėl negaliu pasakyti, kodėl viename notarų biure buvo apskaičiuota viena kaina, o kitame – kita. Nebent žinotume įvykio aplinkybes", – teigė A.Matonis.

Kiekvienas notaro veikla nepatenkintas klientas turi teisę skųstis Notarų rūmams. Teigiama, kad į tokius skundus labai rimtai reaguojama, jie įvertinami, ištiriami.

"Praktika rodo, kad klientai ne visais atvejais supranta, o gal ir notarai ne iki galo paaiškina kainodarą, bet ji visada būna skaidri ir iki paskutinio cento atsispindi dokumentuose, kuriuos pasirašo klientas", – pabrėžė A.Matonis.

Kartais, kai kalbama apie kokio nors notarinio veiksmo atlikimą, tai yra susiję ir su patikra įvairiuose registruose – nekilnojamojo turto, hipotekos, gyventojų.

Esą patikra tuose registruose taip pat apmokestinta. Teigiama, kad neretai patikra registruose netgi viršija notarinio veiksmo kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vat

Vat portretas
įdomu kaip šitie ir anstoliai tep prasisuko, kad plėšia atsipūtę nerealias kainas?Išeina kad valdžiai dzin žmoneliai- imkit notarėliai su anstolėliais ir rykit.Ar iš karto, ar pasiauginant (čia antstoliams) kad riebesni būtų.Gėėėėda..Lyg kokime afganų kalnų kišlake.O sako kad Lietuva-Europos vidurys..

Aris

Aris portretas
Gal Matonis galėtų paaiškinti kodėl į notarų tarpą nepakliūsi net baigęs N aukštųjų įvairaus profilio bei teisinio išsilavinimo.Notarais dirba tik savi iš kartos į kartą ir su kitų tokių pačių notarų rekomendacijomis.Nes tai klanas,o į klaną svetimi neįleidžiami.

klientas

klientas portretas
na ir paaiskino,dideles kainos nes ,kad turetu ka moket uz savo ziopluma.Tai gal dirbkime atsakingai ir nereikes moket "savo" turtu,o ikainiu nemaciau nei vienoje notaru kontoroje,gal administratores pas save ir turi,bet viesai matomi nera.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių