Klaipėdiečiai apie „Klaipėdą“

Klaipėdiečiai apie „Klaipėdą“

Šiemet lapkričio 7 dieną dienraštis „Klaipėda“ minės savo 60 metų jubiliejų.

Keitėsi laikai ir valdžios, keitėsi žmonės ir jų požiūris į laikraštį, keitėsi ir laikraštis – pradedant pavadinimu, žurnalistais, temomis ir spalvomis. Ką apie jį šiandien mano klaipėdiečiai?

Rusijos Federacijos generalinio konsulato Klaipėdoje generalinis konsulas Michailas Toršinas jau ketverius metus save laiko klaipėdiečiu.

p>- Nors, gavęs tarnybinį paskyrimą, į jūsų puikų miestą atvykau prieš beveik ketverius metus, su „Klaipėdos“ laikraščiu susipažinau gerokai anksčiau. 1973 metų rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo viduryje su žmona atostogavome Palangoje. Ilsėjomės tuometiniuose motinos ir vaiko namuose, laukėme sūnaus, kuris gimė 1974 metų sausį. Tada Palangoje pirmą kartą kioske nusipirkau laikraštį „Tarybinė Klaipėda“. Prisimenu, kad buvo rašoma apie socialistinį lenktyniavimą, Lietuvos žemės ūkio laimėjimus, gyvulių augintojus, apie tai, kad mokyklos pasirengusios mokslo metams, apie sportą. Įsiminiau, ką laikraštis rašė apie ugniagesių varžybas.

Palangoje išbuvome 16 dienų, ir visą tą laiką pirkau „Klaipėdą“. Nors tai buvo rajoninis laikraštis, pastebėjau, kad jis nagrinėjo įvairias temas.

Be abejonės, pasikeitė ir laikai, ir laikraštis. Ketverius metus jį skaitau, prenumeruojame visiems diplomatams, sudarome „Klaipėdos“ komplektus. Laikraštį prenumeruojame ir mokykloms, karo veteranams.

Mums patinka „Klaipėda“. Pirma, ji rašo apie miesto gyvenimą, apima visus aspektus: nuo politikos iki sporto. Antra, tai vienintelis miesto dienraštis, leidžiamas lietuvių ir rusų kalbomis. Manau, kad straipsniai daugmaž objektyvūs. Patinka leidiniai „Sveikatos ritmas“, „Tavo pinigai“, „Autodromas“, ypač - „Jūra“, nes ji išsamiai nušviečia uosto ir jo įmonių, geležinkelių veiklą. Tai - ir kadrai, ir kroviniai, ir bendradarbiavimas su kitais uostais, šalimis. Labai naudinga informacija.

Laikraštyje aktyviai diskutuojama apie mokyklų pertvarkymą, komunalinį ūkį, rašoma apie dujų, degalų, elektros kainas – tai yra apie viską, kas jaudina skaitytojus. Laikraštis stoja į teisingą poziciją, kai spausdina kritiką, įvairių politinių krypčių atstovų nuomones. Gerai, kad nepamiršta kultūros ir sporto. Puiku, kad rusų kalba leidžiami „Gintaro lašai“. Rusiškai kuriantys uostamiesčio poetai ir rašytojai šiame leidinyje turi savo tribūną.

Man patiko „Klaipėdos“ laikraščio mintis rinkti metų klaipėdietę. Tai malonu, bet gal šią mintį galima išplėsti? Galbūt rinkti pagal profesiją? Nežinau, negaliu patarti, tik reikia žiūrėti, kad ši idėja neatsibostų.

Linkiu daugiau rašyti apie tautines mažumas, gyvenančias jūsų nuostabiame mieste. Galima daugiau rašyti apie gyvenimą ir problemas, ne vien skandalus, tuos žmones prisimenant tada, kai bendruomenėse įvyksta kas nors nemalonaus.

Deja, mūsų generaliniame konsulate tik vienas specialistas gerai moka lietuvių kalbą. Todėl laikraštis „Klaipėda“ mums padeda dirbti. Darbo dieną visada pradedame skaitydami „Klaipėdą“. Aptariame straipsnius, apie juos informuojame ambasadą Vilniuje ir Maskvą. „Klaipėdai“ atsakome į kai kurias publikacijas. Jūsų laikraštis – solidus europietiško lygio leidinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių