Klaipėdiečius jau guldo gripas

Klaipėdiečius jau guldo gripas

Pavojus susirgti gripu – kasdien vis didesnis. Sunkias komplikacijas sukeliančiu virusu pastarąją savaitę užsikrėtė dukart daugiau klaipėdiečių nei prieš tai buvusią.

Nors bendras sergamumas peršalimo ligomis didesnis nei pernai tuo pat metu, epidemijos grėsmės medikai kol kas neįžvelgia.

Sparčiausiai ligonių daugėja Šiauliuose. Čia iš 10 tūkst. gyventojų gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis serga 77 žmonės.

Uostamiesčio medikai ligonių antplūdį pajuto po savaitgalio. Klaipėdiečiai skundėsi gerklės skausmu, karščiavimu, sloga.

Jūrininkų PSPC II Šeimos gydytojų skyriaus vedėja Dalia Šalkauskienė patarė pajutus pirmuosius peršalimo simptomus vengti viešumos, neiti į darbą, nelankyti mokyklos ir gydytis namie.

„Ligoniai turėtų jausti atsakomybę ne tik dėl savo, bet ir aplinkinių sveikatos. Per pirmąsias dvi tris dienas – didžiausia tikimybė virusu užkrėsti sveikuosius“, – tvirtino medikė.

Iš 1008 praėjusią savaitę uostamiestyje užregistruotų ligonių du trečdaliai – vaikai.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro visuomenės sveikatos specialistė Greta Amasenkovaitė neabejojo, kad sergančiųjų yra kur kas daugiau nei rodo statistika. Esą susirgę žmonės nusprendžia negaišti laiko ir į šeimos gydytoją nesikreipia.

Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Angelė Razgienė įsitikinusi, kad žmonės kur kas rečiau sirgtų, jei labiau save tausotų.

„Vaikštome nuoga nugara, dėvime netinkamą šiam laikui avalynę, ne kiekvienas ir šaliką užsiriša. Belieka tikėtis, kad gripo epidemija šiemet mus aplenks, nes prognozuoti iš anksto sunku. Į Klaipėdą ji paprastai ateina vėliau, ankstyvą pavasarį. Gydytojai juokauja, kad, matyt, vėjas gripą nuo mūsų nuveja“, – aiškino specialistė.

Ji priminė, kad karščiuojančius ligonius šeimos gydytojai konsultuoja be eilės. Virusinės infekcijos labiausiai puola tuos, kurių organizmas nusilpęs. Pašnekovės patarė stiprinti organizmą vitaminais, į darbą neiti nepusryčiavus, gerai pailsėti ir išsimiegoti. Gripo epidemija skelbiama, kai nustatoma ne mažiau kaip 100 ligos atvejų 10 tūkst. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių