Klimatologė: manau, kad daugelį nustebins ir rugpjūtis

Jau gana ilgai pagrindiniai pasauliniai centrai rugpjūtį prognozuoja gana vėsų, LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė. „Rugpjūčio pradžią matome visai neblogą, bet manau, kad vėl bus temperatūros svyravimų: vieną ar kelias dienas turėsime tikrai šiltas, o paskui temperatūra kris [...], ir, deja, turėsime su tuo susitaikyti“, – kalba klimatologė.

Be to, A. Galvonaitės teigimu, pagal amerikiečių prognozes, vėsesnis rugpjūtis žadamas ne tik Lietuvai, bet ir didžiajai daliai Europos. Tik, pastebi ji, nežinia, ar tai pasitvirtins, – dėl klimato kaitos ir su orais net nesusijusių įvykių ilgalaikės prognozės labai dažnai pakeičiamos ir koreguojamos, nes tampa labai sunku jas sudaryti.

– Apie šios vasaros orus girdime labai prieštaringų vertinimų. Patenkinti tie, kuriems patinka gaivūs, įvairūs orai, ir nepatenkinti tie, kurie mėgsta aukštesnę temperatūrą. Kaip iki šiol buvusius orus vertintumėte Jūs?

– Iki šiol buvę orai daugiau priminė senuosius lietuviškus orus. Kadangi mes pastaruoju metu, ypač šį šimtmetį, pradėjome priprasti prie tropinių orų, todėl labai dažnai nustembame, kai sugrįžta tipiškesnės lietuviškos vasaros. Manau, kad daugelį nustebins ir rugpjūtis. Pernai rugpjūčio pradžioje buvo mušami ir vasaros, ir dienos rekordai – temperatūra rugpjūčio 3–4 dienomis siekė 37 °C. Be to, vasaros rekordas (36,6 °C) buvo sumuštas ne bet kur, o Klaipėdoje, nors mes įpratę, kad karščiausia būna rytiniuose arba centriniuose rajonuose.

Šiais metais, pagal ilgalaikes prognozes, kurias sudaro pasauliniai centrai, rugpjūtis žada būti panašesnis į lietuvišką, kai vidutinė temperatūra siekia 16,2–16,5 °C. Nors žadama, kad rugpjūčio pradžia bus gana šilta, prisiminkime liepą. Iš pradžių ji irgi buvo gana karšta (pirmas dešimtadienis buvo gerokai aukštesnis už normą), o vėliau temperatūra tikrai labai svyravo.

Pagal amerikiečių prognozes, vėsesnis rugpjūtis žadamas ne tik Lietuvai, bet ir didžiajai daliai Europos. Nežinau, ar tai pasitvirtins – ilgalaikės prognozės labai dažnai pakeičiamos ir koreguojamos, nes tampa labai sunku jas sudaryti.

– Kiek dabar patikimos ilgalaikės prognozės? Kaip jas vertina patys mokslininkai?

– Manau, kad dabar tikslingiausia prognozuoti kuo trumpesnio laikotarpio orus, pavyzdžiui, trijų parų, nes savaitės prognozė jau rizikinga. Nors dažnai būna taip, kad, atrodo, viską susirenku ir pasižiūriu visas prognozes, bet net vienos dienos prognozės staiga labai apsiverčia, nes įvyksta kokių nors nenumatytų reiškinių, kurie netgi nėra susiję su orais, bet juos pakoreguoja, – ar koks vulkanas kažkur išsiveržia, ar įvyksta kokia avarija. Dabar ilgalaikių prognozuotojų darbas ypač sunkus. Nors jis visą laiką buvo labai sunkus, bet su klimato kaita tai tampa tiesiog neįmanoma.

– Grįžkime prie rugpjūčio. Ar gali būti toks netikėtumas, kad jis bus šiltas, nors dabar to sunku tikėtis?

– Labai norėčiau, kad būtų apsirikta, bet kol kas ir jau gana ilgai ir pagrindiniai pasauliniai centrai rugpjūtį prognozuoja gana vėsų, daugelyje vietų artimą normai ar netgi vėsesnį. Rugpjūčio pradžią matome visai neblogą, bet manau, kad vėl bus temperatūros svyravimų: vieną ar kelias dienas turėsime tikrai šiltas, o paskui temperatūra kris netgi per 10 °C, ir, deja, turėsime su tuo susitaikyti.

– Tai pirma rugpjūčio savaitė bus šiltesnė, vėliau – orai vėsesni. O ką galite pasakyti konkrečiau apie temperatūrą?

– Kaip minėjau, vidutinė rugpjūčio temperatūra yra apie 16,2–16,5 °C – tokia, kokia ir turi būti Lietuvoje. Bet kaip bus iš tikrųjų, nežinia. Štai liepos pradžią mes turėjome 2,6 °C šiltesnę, paskui – 1,2 °C šaltesnę, o bendra liepos temperatūra buvo artima normai arba apie 0,4–0,5 °C vėsesnė. Taigi svyravimų į abi puses galima tikėtis ir rugpjūtį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Yra galimybė, kad lis 50/50

alte

alte portretas
tradiciskai prognuozojama,suprantama kai nieko nera Lietuvoje,reiketu nors populiariu leidiniu daugiau paskaityti,nes kaip senovei;svies saule,jeigu nelis,kas tai per prognoze,suklysk,bet turek savo "tiesa",o dabar jokios.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių