Kodėl mes lenkiamės nusikaltėliams

MŪSŲ SKAITYTOJŲ LAIŠKAI

Kodėl mes lenkiamės nusikaltėliams

Namo laiptinėje stebėjau “vaizdzialį”, kaip pasakytų vienas politikas ar jo antrininkas iš “Dviračio žinių“. Tačiau situacija visai nebuvo komiška: namo laiptinėje stovėjo 15 - 16 metų amžiaus vaikinų būrys. Vienas jų triaukščiais ir keturaukščiais keiksmažodžiais dergė savo motiną ir siuntė toli, toli. Ši su ašaromis prašė sūnaus grįžti namo ir nesitrinti po laiptines. Niekas negelbėjo: nei jos prašymai, nei maldavimai. Vaikinai tik juokėsi.

p>Neabejoju, kad jie yra padorių šeimų vaikai, kurie namuose nedrįstų pagalvoti apie tokį poelgį su tėvais. Ar tai, kad mes kasdien matome, kaip paaugliai tyčiojasi iš bendraamžių, ignoruoja vyresniuosius, nusikalsta įstatymui ir tai laiko norma, nėra mūsų visų abejingumo rezultatas?

Ko gero, visa tai jau taip dažnai matome, kad gal jau ir nebesistengiame ką nors pakeisti. Mes net nepastebėjome, kaip ėmėme paklusti nepriimtinoms taisyklėms - mus valdo įstatymų ir moralės nepripažįstantys nusikaltėliai. Jaunų nusikaltėlių gaujos negali būti sustabdytos atskirų “savižudžių” pastangomis. Nors ir lenkiu galvą prieš tokius drąsius žmones. Tačiau daugeliui turbūt patogu niekur nesikišti, toliau saugiai tūnoti savo narvelyje.

Tuo metu jaunieji nusikaltėliai vėl švenčia eilinę pergalę ir dar kartą įtvirtina tamsiausių Amerikos kvartalų moralės normas. Neseniai televizija rodė vieno namo gyventojų vargus dėl siautėjančių paauglių, kurie laiptinę pavertė dvokiančia skyle su išterliotomis durimis, o gyventojų gyvenimą - tikru pragaru.

Dažnai policininkai ir patys pripažįsta, kad nieko negali nepilnamečiams padaryti.

Ar ne laikas čia įsikišti ir politikams? Gal vėl reikėtų ištraukti iš stalčių pono A.Zuoko kažkada puoselėtą idėją uždrausti nepilnamečiams šlaistytis gatvėmis tamsiu paros metu? Gal tikrai reikėtų daugiau skirti pinigų policininkų atlyginimams, jų darbo sąlygų gerinimui ir suteikti daugiau teisių sulaikant nepilnamečius nusikaltėlius? Bet ar tikrai tų teisių trūksta?

Man pačiam teko matyti, kaip tamsiu paros metu paauglių tramdyti iškviesta policija paprasčiausiai prašė juos pasitraukti iš namo laiptinės. O šie triukšmavo, šiukšlino, rūkė, gėrė alų. Niekas nebuvo nubaustas. Niekas net nebandė išsiaiškinti, iš kur tie paaugliai gavo cigarečių, alaus. Nė vieno paauglio tėvai nebuvo informuoti apie šių „žygdarbius“. Tėvai ir toliau ramiai mano, kad jų vaikai geri ir naktimis pas draugus ruošia pamokas. Gal kalta policija ir teisėtvarkos sistema, kuri dažnai nesinaudoja įstatymų suteiktomis galiomis todėl, kad tingi arba tų įstatymų nežino. Gal kalti politikai, kurie neskiria pakankamai pinigų žmonių socialinėms reikmėms, švietimui ir teisėsaugos sistemai, neišleidžia veiksmingų įstatymų.

Per daug nukreipėme žvilgsnį į globalias problemas ir net nebepastebime bėdos ištikto kaimyno, paauglių niokojamo bendro turto ar nepilnamečio, atvirai demonstruojantį panieką visuomenei.

Kaltas mūsų pačių nusivylimas, abejingumas ir susitaikymas. Kas kartą “nepastebėdami” daromo nusikaltimo nevalingai nusilenkiame prieš nusikaltėlius kasdien įtvirtindami jų peršamą “tamsiaodžių kvartalo kultūrą”.

Ar ne laikas paklausti: už ką gauna atlyginimus pareigūnai? Už ką algas ima politikai ir valdininkai? Kas nustato mūsų gyvenimo taisykles - nusikaltėliai ar piliečiai?

Aidas ŠMAIŽYS



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių