Kodėl susirgusios auklėtojos darželyje nepavaduoja kita?

Susirgusią auklėtoją turėtų pavaduoti kita auklėtoja, o ne keletas nuolat besikeičiančių darželio darbuotojų. Juolab vaikų neturėtų prižiūrėti kitų pareigybių darbuotojai – seselė ar logopedė, sako Kauno savivaldybės administracijos Švietimo ir ugdymo skyriaus Neformaliojo švietimo organizavimo poskyrio vyr. specialistė Audronė Bukmanaitė.

Portalui LRT.lt parašiusi vieno laikinosios sostinės darželio auklėtoja Danutė teiraujasi, kodėl susirgus kolegei jos nepavaduoja kita auklėtoja.

„Dirbu auklėtoja darželyje ir norėčiau sužinoti, kodėl susirgus kolegei, kuri grupėje dirba etatu, ji yra nepavaduojama, o į grupę ateina kitos auklėtojos arba seselė, logopedė, fizinio lavinimo specialistė prižiūrėti vaikus po 25 minutes, nors taip pat tuo metu turi dirbti. Ar nebeliko pavadavimo? Kur keliauja tie pinigėliai, juk „Sodra“ moka už nedarbingumo lapelį, o mums išdėlioja laiką taip, kad sekundes ir minutes dalijamės net keturiese“, – rašo portalo LRT.lt skaitytoja.

Išgirdusi šios moters skundus Kauno miesto savivaldybės darbuotoja A. Bukmanaitė pripažįsta, kad tokia praktika nėra gera, o kitų pareigybių darbuotojai esą neturėtų dirbti tokio darbo, nebent jie turi atitinkamą išsilavinimą arba nėra kam pavaduoti nesančios auklėtojos. „Iš skundo galima spėti, kad ši pedagogė norėjo pavaduoti ir jai neleido. Tuomet taip neturėtų būti“, – tikina specialistė.

Pasak savivaldybės darbuotojos, susirgusią auklėtoją turėtų pavaduoti kitas žmogus. „Seselė ar logopedė – tai ne auklėtojos. Turi ateiti specialistas ir kiekvienas turi dirbti savo darbą. [...] Galime pasidžiaugti, kad dauguma Kauno darželių pedagogų dirba pilnu darbo krūviu, tačiau ne visi. Tad kodėl nesudarius terminuotos darbo sutarties ir neleidus kitai auklėtojai, kai viena serga, uždirbti daugiau? Vaikai turi būti ugdomi, nes darželis yra ne tik globos, bet ir ugdymo įstaiga“, – sako A. Bukmanaitė.

Specialistė pirmiausia moteriai pataria problemas aptarti darbovietėje su vadovu ir išklausyti jo argumentus. „Vadovams taip pat nėra lengva, ypač kai pritrūksta lėšų darbuotojų atlyginimams, o pedagogai galbūt neturi kai kurios informacijos ir padaro savo išvadas. Tad situaciją reikėtų aiškintis vietoje, o jei nepavyksta sutarti, mūsų skyrius turi savo teisininką, kuris nemokamai konsultuoja tiek vadovus, tiek pedagogus panašiais klausimais“, – siūlo A. Bukmanaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių