Šalies vadovai apie R. Žilinską: išėjo atviras, gabus, tolerantiškas žmogus

Aukščiausi šalies vadovai reikšdami užuojautas dėl parlamentaro Roko Žilinsko mirties pabrėžia šio jaunosios kartos politiko išskirtines savybes - atvirumą nuoširdumą ir toleranciją.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, ilgametis žurnalistas ir trečią kadenciją Seime dirbęs R.Žilinskas buvo jaunosios politikų kartos profesionalas, pasižymėjęs geranoriškumu, tolerancija ir pagarba įvairių pažiūrų žmonėms bei oponentams.

Anot Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, savo aktyviu darbu ir atvirumu R.Žilinskas buvo ypatingas pavyzdys politikoje.

„Šeimai tai yra didelė tragedija - pirmiausia, užuojauta šeimai, artimiesiems, tiems, kas dirbo drauge. Kalbant apie patį žmogų, pirmas įspūdis - visada kultūringas, visada pasitempęs, visada aiškiai kalbantis, geras oratorius, sakyčiau, žodžio meistras, nuoseklus ir drąsus“, - BNS sakė Seimo pirmininkas.

Jis itin vertino R.Žilinsko atvirumą tiek kalbant apie homoseksualią orientaciją, tiek apie nueitą kelią gydantis nuo alkoholizmo.

„Žinote jo išpažintis visuomenei -  ir vieną, ir kitą, už tą turime jį gerbti, kad žmogus buvo kaip pavyzdys ir turbūt pirmasis pavyzdys politikoje, išpasakojęs savo tiesas viešai. Nežiūrint į tai, kad jis buvo opozicijoje, jis visada buvo darnaus darbo atstovas“, - pridūrė parlamento vadovas.

Viešai išplatintoje užuojautoje jis pabrėžė, jog R.Žilinskas bus prisimenamas ir kaip neįprastai gabus, savo darbui atsidavęs žurnalistas ir kaip aktyvus, viskuo besidomėjęs parlamentaras, kurio „visi svarbiausi darbai dar laukė priešaky“.

Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio teigimu, R.Žilinskas buvo tvirta ir kartu nuoširdi asmenybė.

„Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą. Visad prisiminsime Roką kaip atvirą, nuoširdų, intelektualų ir žmogiškąsias vertybes uoliai puoselėjusį visuomenės narį bei kolegą. Kaip žmogų, kuris sugebėdavo atsitiesti ir nepalūžti net pačiose sunkiausiose gyvenimo situacijose“, - sako premjeras. Jo komentarą BNS antradienį perdavė atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Visiems, išgyvenantiems R.Žilinsko netektį, premjeras linki rasti savyje stiprybės bei palaikyti vieniems kitus.

44- ių konservatorius R.Žilinskas mirė antradienį po sunkios ligos. Į dabartinės kadencijos Seimą jis buvo išrinktas pagal opozicinės Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąrašą daugiamandatėje apygardoje. Jo vieta parlamente atiteks pirmajam už brūkšnio likusiam politologui ir buvusiam portalo „Bernardinai.lt“ redaktoriui Andriui Navickui.

Išėjo žmogus, savo profesine bei asmenine veikla kūręs ryškios ir drąsios asmenybės paveikslą.

 

G. Kirkilas: R. Žilinskas buvo jautrus kolega

Antradienį miręs Seimo narys konservatorius Rokas Žilinskas buvo solidus ir jautrus kolega, sako jo politinis oponentas, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas.

„Jis buvo labai padorus, solidus ir jautrus kolega, visada laikėsi savo principų, bet niekada nepereidavo prie asmeniškumų“, - BNS antradienį sakė politikas.

„Mes gal ir buvome politiniai konkurentai, bet gyvenime daug kur gerai sutardavome. Nelabai verčiasi liežuvis vadinti jį politiniu konkurentu“, - pridūrė jis.

G.Kirkilas teigė, jog R.Žilinsko mirtis yra didelė netektis Lietuvos Seimui, nes jis buvo unikalus žmogus savo jautrumu ir empatija.

„Kartais parūkydavome kartu. Turėjau su juo labai gerus ryšius. Tai labai simpatiškas žmogus, man visada patiko jo dikcija. Seime Rokas visada kalbėjo nieko neįžeisdamas, nes buvo labai tolerantiškas“, - kalbėjo socialdemokratas.

Jo teigimu, R.Žilinskas vizitų į užsienį metu išsiskyrė gera anglų kalba ir protokolo išmanymu.

„Tačiau kartais gali taip gerai nemokėti kalbos, nes svarbiausia turinys. O Rokas visada įsigilindavo į reikalus. Į delegaciją visada galėjai imti jį su ramia širdimi“, - sakė G. Kirkilas.

G. Deksnys: Rokui rūpėjo gerai atlikti darbą

Antradienį mirusiam parlamentarui Rokui Žilinskui visada rūpėjo gerai padaryti savo darbą, sako jo buvęs kolega televizijoje LNK Žinių vedėjas Gintaras Deksnys.

„Jam visada rūpėjo darbas, nesvarbu, ar tai buvo politika, ar žurnalistika“, - BNS sakė G.Deksnys.

Jis su R.Žilinsku buvo kolegos LNK televizijoje. R.Žilinskas čia dirbo 1998 - 2008 metais. Vėliau jis pasuko į politiką ir buvo išrinktas į Seimą su tuometinės Tautos prisikėlimo partijos sąrašu.

„Rokas mokėjo dirbti kaip profesionalas. Jis dirbo greitai, tiksliai ir kėlė tikrai aukštus reikalavimas sau ir savo darbui. Jis stengėsi kruopščiai ir sąžiningai viską atlikti“, - pasakojo G.Deksnys.

Jis teigė, jog R.Žilinskas buvo nekonfliktiškas ir draugiškas kolega: „Jis tikrai turėjo labai daug draugų, jis visada buvo su žmonėmis. Jis buvo kompanijos žmogus ir tikras draugas“.

„Kai jis buvo išrinktas į Seimą, pasikeitė tik jo įvaizdis viešumoje, tačiau su draugais išliko toks pats“, - kalbėjo G.Deksnys.

D.Žeimytė: jam žurnalistika buvo įaugusi į kraują

Antradienį miręs parlamentaras Rokas Žilinskas nepamiršo žurnalistikos net ir tada, kai pradėjo dirbti Seime, sako jo draugė, „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistė Daiva Žeimytė.

„Jam žurnalistika buvo įaugusi į kraują. Jis man, būdavo, irgi paskambindavo ir ką nors pasižiūrėjęs pakomentuodavo, ar kokios informacijos pasakydavo“, - BNS sakė D.Žeimytė.

Prieš darbą Seime R.Žilinskas daugiau nei penkiolika metų dirbo žurnalistu.

D.Žeimytė teigė, jog tapęs politiku R.Žilinskas nė kiek nepasikeitė.

„Kaip žmogus jis absoliučiai nepasikeitė. Jis labai atsakingai dirbo savo darbą ir į darbą Seime labai atsakingai žiūrėjo. Galbūt tai yra viena iš priežasčių, kodėl jis taip pervargo, nes šitiems 2016 metų Seimo rinkimams jis atidavė visą save“, - kalbėjo žurnalistė.

„Jis man yra sakęs, kad „aš dabar dar padirbėsiu, o jeigu laimėsiu, tai bus paskutinė mano kadencija“, - pridūrė ji.

D.Žeimytė pabrėžė, jog R.Žilinskas buvo itin stiprus žmogus, sugebėjęs išsigydyti priklausomybę nuo alkoholio ir viešai paskelbti, jog yra homoseksualus.

Ji teigė prisiminsianti jį kaip „beprotiškai nuoširdų žmogų“.

„Jis neskirstė žmonių ir galėdavo pabendrauti tiek su gatvėje sutiktu elgetaujančiu žmogumi, tiek su aukščiausio lygio pareigūnais“, - sakė žurnalistė.

R.Žilinskas mirė būdamas 44 metų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tos perdėtos liaupsės mirusiajam gal nelabai pritinka,tesiilsi ramybeje...

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Apie mirusius gerai arba nieko. Todėl aš patylėsiu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių