Kontrolierė: pinigines sankcijas už fizines bausmes vaikams reikėtų keisti

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė siūlo peržiūrėti šiuo metu Baudžiamajame kodekse numatytas sankcijas už skausmo sukėlimą vaikams.

Pasak kontrolierės, uždraudusi vaikams taikyti fizines bausmes Lietuva žengė didelį žingsnį į priekį, bet tėvams taikomos piniginės sankcijos dar kartą nuskriaudžia vaikus per sumažėjusį šeimos biudžetą.

„Verta peržiūrėti Baudžiamąjį kodeksą, nes šiandien sankcija – bauda arba laisvės atėmimas – nesuponuoja geresnio vaikų auklėjimo“, – trečiadienį Seime pristatydama metinę veiklos ataskaitą sakė E. Žiobienė.

„Tos piniginės baudos – iš esmės iš vaiko biudžeto, iš vaiko gerovės. Vaikas nubaudžiamas dar kartą: vieną kartą, kad gavo į kailį, kitą kartą – kad pasiskundė ir iš šeimos biudžeto nuskaitomi pinigai. Tokių dalykų pastebime ir tikėkimės, šiose srityse per 2018–2019 metus pasistūmėsime į priekį“, – kalbėjo kontrolierė.

Vėliau atsakydama į žurnalistų klausimus ji teigė, kad tokiais atvejais visų pirma tėvai turėtų būti įpareigojami lankyti kursus.

„Manau, kad pirmas dalykas yra kursai. Visuomenės mąstymo keitimas yra svarbiausias dalykas“, – klausiama, kokias sankcijas siūlytų ji, atsakė kontrolierė.

E. Žiobienė pažymėjo, kad tam Baudžiamajame kodekse reikėtų atskirai išskirti fizines bausmes, netinkamą auklėjimą, nes dabar tokie atvejai vertinami pagal bendrą straipsnį.

Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas mažamečiui baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

„Tai ir yra diskusijos klausimas, kaip apibrėžti Baudžiamajame kodekse, nes dabar tai smurto rūšis, neišskirta į kūno bausmes ar netinkamą auklėjimą“, – pažymėjo kontrolierė.

Kalbėdama apie 2017-uosius ji taip pat juos išskyrė kaip esminių pokyčių metus.

„Tai metai, per kuriuos dėl įvairių skirtingų priežasčių pasiekėme nemažai kaip valstybė. Vienas iš tokių negatyvių faktorių, kuris suveikė pozityviai rezultatui, yra smurtinė vaiko mirtis, po kurios sujudo ne tik politikai, bet ir visuomenė“, – kalbėjo E. Žiobienė.

Po vaiko mirtimi pasibaigusio artimųjų smurto protrūkio praėjusių metų pradžioje mirė keturmetis. Seimas tuomet skubiai priėmė ne vieną kadenciją atidėliotą įstatymą, kuriuo uždraustas bet kokių formų smurtas prieš vaikus, taip pat ir fizinės bausmės.

Taip pat priimti sprendimai dėl vaiko teisių apsaugos sistemos centralizavimo, suvienodinta reagavimo į galimą smurtą prieš vaiką tvarka. Nauja vaiko teisių apsaugos sistema turėtų pradėti veikti nuo liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pensininke

Pensininke portretas
Degutienes pasodinta vaiku " gelbetoja" nieko konkreciai nedirbanti persona su kuria taikstosi seimo Pranckietis. Zodziu visi bijo prisiliesti ir prisiminti Garliavos ivykius,

kauniete

kauniete portretas
O sita dar sedi kedej, tai kad visai nieko nedirba, pakalba tik kaip ivyksta kokia nelaime.

ogi

  ogi portretas
Ziobiene nieko nedirba vaik gerovei,,,Ir jos zvolgsnis gazdina vaikus, salin tokia,,,, nuo vaiku,,,
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių