Kovą dėl galimybės vadovauti Kalbos komisijai laimėjo A. Antanaitis

Premjeras Saulius Skvernelis sako nesibaiminantis, kad nauju Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) vadovu paskyrus portalo alkas.lt redaktorių Audrį Antanaitį žlugtų jo remiami projektai dėl liberalios asmenvardžių rašybos dokumentuose.

Premjeras nesibaimina 

„Aš tikrai nesibaiminu, man teko net susitikti su siūlomu kandidatu, ir manau, kad tas požiūris žmogaus, kaip pirmininko, savo misijos matymas – komisija yra ne vienas žmogus, yra keliolika narių, ir pirmininko tikslas – tinkamai organizuoti komisijos darbą, išklausyti visas puses, daryti ekspertinį vertinimą, bet tikrai vienas žmogus negali apspręsti ir nepakeičia visos komisijos“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

„Aš manau, kad šitas klausimas yra vėlgi susijęs su tam tikru ekspertiniu vertinimu, galutinį žodį vis tiek priima politikai Seime, taip kad tikrai nematau didelės baimės a priori sakyti, kad bus blogai. Tegu pradeda dirbti ir tada bus galima vertinti pagal darbą“, – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pasirinkimą VLKK vadovu siūti A. Antanaitį komentavo S. Skvernelis.

Turės patvirtinti Seimas

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMKK) trečiadienį išrinko kandidatą vadovauti Valstybinei lietuvių kalbos komisijai – juo siūlomas portalo alkas.lt redaktorius Audrys Antanaitis.

Slaptame balsavime dėl kandidato į VLKK vadovus A.Antanaitis surinko šešis balsus, už jo konkurentę, dabartinę komisijos vadovę kalbininkę Daivą Vaišnienę balsavo keturi komiteto nariai.

Valstybinės kalbos komisijos vadovą, taip pat ir visą naują komisijos sudėtį dar turės patvirtinti Seimas.

Konservatorius Mantas Adomėnas po rinkimų pareiškė, kad valdantieji „paskyrė žmogų, kuris diskredituoja šią ekspertinę instituciją“, ir protestuodamas paliko posėdį.

Praėjusiame posėdyje kandidato į VLKK vadovus rinkimai neįvyko, nes opozicijos atstovai sugriovė kvorumą. Tuomet irgi buvo iškelti du kandidatai – A.Antanaitis ir D.Vaišnienė.

Slaptame balsavime už A.Antanaičio kandidatūrą tuomet buvo penki komiteto nariai. Balsavime dalyvavus mažiau nei pusei komiteto narių, rinkimai žlugo.

Praėjusiame posėdyje diskutuojant dėl kandidatūrų A.Antanaitis sulaukė kritikos dėl jo kompetencijos vadovauti ekspertinei institucijai, darbo etninę kryptį deklaruojančiame portale alkas.lt.

„Aš noriu priminti, kad vadovaujate leidiniui alkas.lt, kuris pasižymi pseudomokslinių publikacijų gausa“, – tuomet sakė M.Adomėnas.

Naujoji komisija gali turėti didelės įtakos sprendimams dėl nelietuviškų pavardžių rašybos dokumentuose.

VLKK yra ekspertinė įstaiga sprendžiant asmenvardžių klausimą, jos poziciją privalu gauti prieš Seimui priimant susijusius įstatymus, komisijos reikšmę yra pabrėžęs ir Konstitucinis Teismas.

Naujoji VLKK buvo išrinkta rugsėjo pradžioje. Komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša pažymi, kad komisijos sudėtis pasikeitė reikšmingai. Iš 16 išrinktų naujų narių penki šiuo metu yra VLKK nariai.

VLKK nariais perrinkti Albina Auksoriūtė, Lina Murinienė, Bonifacas Stundžia, D. Vaišnienė ir Rasuolė Vladarskienė. Naujais nariais išrinkti Daiva Aliūkaitė, A.Antanaitis, Vilija Dailidienė, Daiva Daugirdienė, Laimantas Jonušys, Jūratė Katinaitė, Rūta Kazlauskaitė, Andrius Utka, Vidas Valskys, Jolanta Vaskelienė ir Vilma Zubaitienė. Iš viso VLKK sudaro 17 narių, tačiau vienas išrinktas anksčiau. VLKK nariai skiriami penkeriams metams.

Renkant komisijos narius aštriausias klausimas irgi buvo dėl asmenvardžių rašybos. Diskusija dėl jų rašybos nelietuviškais rašmenimis vyksta jau dešimtmečius. Vieni politikai siūlo leisti naudoti lotyniško pagrindo rašmenis asmens dokumentų pagrindiniame puslapyje, kad būtų užtikrinta asmens teisė į jo pavardę, o kiti teigia, kad taip bus sumenkintas valstybinės lietuvų kalbos statusas ir siūlo vardą bei pavardę lotyniško pagrindo rašmenis rašyti tik dokumento antrajame puslapyje.

Švietimo ir mokslo komiteto vadovas E.Jovaiša su bendražygiais dar nebūdamas parlamentaru surinko per 50 tūkst. piliečių parašų, kad asmenvardžiai nelietuviškais rašmenimis dokumentuose būtų rašomi ne pagrindiniame, o antrajame puslapyje.

D. Vaišnienė VLKK vadovauja nuo 2012-ųjų. Žurnalistas A.Antanaitis šiuo metu dirba portalo alkas.lt leidėju ir redaktoriumi, jis anksčiau  būdamas „Laisvosios bangos“ radijo žurnalistu kartu dirbo ir europarlamentaro Valentino Mazuronio patarėju, šiam faktui išaiškėjus pareigų atsisakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekam tikes sis lyberastas

niekam tikes  sis  lyberastas  portretas
antra vertus abejoju ar jis aplamai moka taisiklingai lietuviskai kalbet ,pats .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių