Kovo 1-osios rekordai – nuo 30 laipsnių šalčio iki 11 laipsnių šilumos

Kalendorinis pavasaris klimatologinį Lietuvoje lenkia viena dviem savaitėm. Kaip Eltai sakė klimatologas Donatas Valiukas, kovo pirmąją yra buvę ir plius 11 ir minus 30.

„Pasižiūrėjus daugiametes pirmosios pavasario dienos temperatūras akivaizdu, kad kalendorinis pavasaris beveik niekada nesutampa su realiu. Anksčiausiai pavasaris prasideda pajūryje, vidutiniškai pirmą kovo dešimtadienį, o Rytų Lietuvoje - kiek vėliau“, - sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas D. Valiukas.

Ženklas, kuris objektyviai skiria žiemą nuo pavasario, yra aukštesnė, negu nulinė, vidutinė paros oro temperatūra. „Tai nereiškia, kad ji - vien pliusinė, bet kai svyravimai išsilygina ir minusinės temperatūros dienų būna nebedaug, ateina ir klimatologinis pavasaris“, - sakė D. Valiukas.

Pasižiūrėjus daugiametes pirmosios pavasario dienos temperatūras akivaizdu, kad kalendorinis pavasaris beveik niekada nesutampa su realiu.

Kaip pabrėžė klimatologas, jūros įtaka yra juntama, todėl pavasaris greičiau pradžiugina pajūrio gyventojus. „Bent jau taip standartiškai būna. Vėliausiai pavasario paprastai sulaukia Ignalinos rajonas, Dūkštas“, - sakė Hidrometeorologijos tarnybos specialistas.

Šiųmetę pirmą pavasario dieną D. Valiukas vadino ne pačia šilčiausia. „Žvelgiant į daugiametes, ypač paskutinių metų kovo pirmųjų normas, turėtų būti šilčiau. Bet yra pasitaikę ir labai šaltų pirmų pavasario dienų. Kovo pirmosios šalčio rekordas fiksuotas 1965 metais Varėnoje. Tuomet šaltis kovo 1-ąją siekė 29,9 laipsnio“, - pateikė pavyzdį D. Valiukas.

Pasak klimatologo, kovo 1-osios šilumos rekordas buvo plius 11,8 laipsnio 1959 metais Kybartuose ir Lazdijuose.

Šių metų pirmai pavasario dienai Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja 9-13 laipsnių šaltį. Pirmą pavasario dieną daug kur pasnigs, vietomis pustys.

Kovo 2-osios naktį daug kur pasnigs, dieną gausesnio sniego nenumatoma. Temperatūra naktį nukris iki 11-16, dieną bus 4-9 laipsniai šalčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių