Kretingos šventėse – blaivybės vakarai

Nė lašo alkoholio nuo 16 valandos. Taip miesto šventę minėję kretingiškiai per Jonines vėl sulauks draudimų. Tuo metu Klaipėda pasekti Kretingos rajono pavyzdžiu neketina.

Eilės kaip sovietmečiu

Blaivybė skinasi kelią Lietuvos miesteliuose.

Kretingiškiai stebėjosi vieną dieną ant parduotuvės vitrinos išvydę žinutę apie naujus draudimus.

Lape juodai ant balto parašyta, kad vadovaujantis Kretingos rajono savivaldybės tarybos 2017 m. balandžio 27 d. sprendimu bus ribojama prekyba alkoholiniais gėrimais.

Birželio 17 d. vykusios miesto šventės metu visoje Kretingoje nebuvo galima nusipirkti net alaus.

Į prekybos centrą apie 17 val. užsukusi kretingiškė nustėro, kai kasininkė jai nepardavė dviejų skardinių sidro.

Pyktelėjusi, kad tenka šimtąjį kartą aiškinti tą patį, pardavėja pirštu parodė į pakabintą lapą su nurodymais.

Pirkėja tikino pasijautusi tarsi Norvegijoje, kur prekybos alkoholiu laikas griežtai ribojamas.

Eilės kaip prie mandarinų sovietmečiu.

"Buvo galima garsiai ir iš anksto pranešti apie draudimus, keista, kad niekas nieko nesakė. Kepėme šašlykus ir vyrai užsinorėjo išgerti. Kadangi mieste negavome, nuvažiavome į Kretingsodį. Ten ir pasiėmėme. Kai po kokios valandėlės nuėjome dar pasipildyti atsargų, atrodė, kad pusė Kretingos susirinko prie tos parduotuvės. Eilės kaip prie mandarinų sovietmečiu", – juokėsi kretingiškė Ligita.

Meras: mados nesivaikome

Tam tikri ribojimai ne tik Kretingoje, bet ir atokiau esančiuose Salantuose bus taikomi ir ateityje didesnių švenčių metu.

Birželio 23 bei rugpjūčio 8 dienomis nuo 18 val. draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais, stipresniais nei 7,5 proc.

Vieni tokiais ribojimais džiaugėsi, kiti juos smerkė.

"Kretingalės parduotuvės miesto šventės metu buvo iššluotos. Sukasi prekybininkai, vėl ima klestėti mažos ir primityvios krautuvėlės, – tarstelėjo viena gyventoja.

Pats Kretingos rajono savivaldybės meras Juozas Mažeika skubėjo paaiškinti, kad su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vykdoma politika tai neturi nieko bendro.

Ne mada, o sąmoningumas atvedė Kretingą į blaivybės kelią.

Tai darome tikrai ne dėl mados, o pagal savo pastebėjimus ir poreikį.

"Niekur nesireklamuojame ir tikrai neatsiliepiame į "valstiečių" raginamus. Mano skaičiavimais, jau ketvirti metai iš eilės miesto šventės metu nuo tam tikros valandos uždraudžiame vartoti ir parduotuvėse prekiauti alkoholiu. Tai darome tikrai ne dėl mados, o pagal savo pastebėjimus ir poreikį", – kalbėjo meras.

"Mažiau strapaliojančių"

Pirmaisiais metais draudimai sulaukė įvairių vertinimų.

"Daugiausia buvo teigiamų atsiliepimų. Galbūt prekybininkai dėl to nėra labai patenkinti. Bet yra kaip yra. Tiesa, prieš porą metų ribojome prekybą be savivaldybės sprendimo, dabar viskas oficialiai įtvirtinta", – dėstė Kretingos rajono meras.

Jo žodžiais tariant, Joninių metu kretingiškiai alaus atsigerti dar galės, bet per miesto šventę ir Šv. Antano Paduviečio atlaidus – griežtai ne.

"Tarybos sprendimu per pagrindines šventes draudžiama prekyba stipriaisiais gėrimais visame Kretingos rajone, turiu mintyje ir seniūnijas, ir Salantų miestelį. Nesigiriu, bet, mano manymu, padarėme tai, kas buvo reikalinga", – samprotavo J.Mažeika.

Esą sumažėjo "strapaliojančių", o pati šventė tapo kultūringesnė.

"Kultūriniai renginiai skirti dvasiniam pakylėjimui. Nesmerkiame ir tų, kurie nori paragauti, tam yra kavinės", – alternatyvą nurodė meras.

Kretinga pretenduoja į titulą

Kol Kretinga pretenduoja į sveikiausio Vakarų Lietuvos miesto titulą, Klaipėda laikosi nuosaikesnės politikos.

Kai kurių politikų siūlymai uždrausti prekybą alkoholiu Jūros šventės metu taip ir liko diskusijos lygio.

Per Jonines alaus irgi nestigs.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Uptienė teigė, kad šiuo metu sparčiai pildomas prekybininkų alkoholiu sąrašas.

"Bus alus, bus. Prašymo riboti prekybą nei iš organizatorių, nei visuomenininkų nesulaukėme. Pagal mūsų tvarką prekyba galima iki 24 valandos", – teigė J.Uptienė.

Kol kas išduota apie dvylika licencijų per Jonines prekiauti silpnaisiais gėrimais.

Tiesa, parduodantieji alkoholį, priešingai nei kiti prekybininkai, nebus atleisti nuo rinkliavos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Padarykit talonus kaip kazkada buvo.Kiekvienam seimos nariui.Juk buvo kruopom,sviestui ,kavai alkoholiui ir t.t.Ir stovedavom eilese.Ir vel griztam I senus laikus.Uz tuos draudymus reik valstybe paduot I europos teisma.

Sdd

Sdd portretas
Kretinga klebonu ir vienuoliu krastas

...

... portretas
Neverygaukit alkogoliui
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių