Krikštynų tradicijos laivuose neblėsta

Transportiniuose laivuose dirbantys Lietuvos jurininkai vis dažniau plaukioja ekvatorių kertančiuose reisuose.

Tradicijos nesikeičia

Pastaruoju metu ypač populiarūs reisai, kai jūrininkai iš Lietuvos plaukioja tarp Pietų Amerikos žemyno ir Viduržemio jūros regionų. Atlantiniai reisai su ekvatoriaus kirtimu ilgesni. Tačiau laivų savininkai pasitiki jūrininkais iš Lietuvos ir be jokios baimės į reisus per Atlantą.

Neseniai specialiosios paskirties laivu "Vectis Falcon" Atlantą plaukiant iš Europos Setubalo uosto į Brazilijos  Itajai kirto klaipėdietis kapitonas Viktoras Pozonkevičius su įgula.
Įgulai įsimintiniausias plaukimo epizodas - naujokų krikštynos kertant ekvatorių. V.Pozonkevičius iš šios ceremonijos atsiuntė nuotraukų. 

Visi pakrikštyti naujokai - jūrų kadetai Robinas Crusas (Robin Crews) iš Didžiosios Britanijos, Lonut Nita iš Rumunijos ir Dmitrijus Budiukas iš Ukrainos.

"Ekvatoriaus kirtimo tradicijos jau daug metų yra tos pačios ir beveik nekinta. Įprasta, kad iniciatyva pažymėti pusiaujo kirtimą kyla iš laivo kapitono. Jis pakviečia įgulą ir nusprendžiama, kaip vyks šventė. Ekvatoriaus kirtimo šventės scenarijų gali koreguoti senbūviai jūrininkai ne pirmą kartą plaukiantys per pusiaują. Bet kuriuo atveju, pirmą kartą kertantiems ekvatorių tenka stoti prieš Neptūno teismą", - teigė laivo "Vectis Falcon" kapitonas V.Pozonkevičius.

Skirtingi pažymėjimai

Jūrų kapitonas V.Pozonkevičius ekvatorių kirto jau šeštąjį kartą.

"1990 metais buvau ketvirtame kurse ir mane pasiuntė į priešdiplominę praktiką žvejybiniame laive "Aukštaitija". Laivas stovėjo Peru, Kaljao reide. Įgula, apie 70 žmonių, skridome su lėktuvu iš Maskvos į Limą. Iš Kaljao gavome užduotį eiti į Mauritanijos žvejybos zoną gaudyti žuvis. Pirmą kartą ekvatorių kirtau iš Ramiojo vandenyno pusės", - prisiminė V.Pozonkevičius.

Šis kartas jam įsirėžė atmintyje. Iki šiol saugo to reiso metu gautą ekvatoriaus kirtimo liudijimą. Kirtę ekvatorių jauni jūrininkai leidžia sau pasijusti jūrų vilkais.

Po krikštynų jurininkui išduodamas liudijimas, kad jis kirto ekvatoriu. Liudijimai būna skirtingi, viename laive jie vadinasi “Crossing the Equator certificate", kitame - "Domain of Neptunus rex", dar kitur - "Baptism certificate". Į liudijimą įrašomas jurininko vardas, data, kirtimo koordinatės.

Dokumentas  liudija, kad jūrininkas ištvėrė visus Neptūno išbandymus, gali vadintis tikru jurininku, kirsti ekvatoriu visuose vietose ir plaukioti visose Neptūno valdose.

Teoriškai kaskart plaukdamas per ekvatorių kiekvienas jūrininkas turėtų pateikti kirtimo liudijimą, kaip įrodymą, kad jie ne naujokai. Praktikoje ekvatoriaus kirtimo liudijimų į reisus jūrininkai neima, palieka juos namuose. Ir be šio dokumento aišku, kuris jūrininkas naujokas. Pirmą kartą ekvatorių kertantis žmogus jokiu būdu neatsisakys malonumo įveikti Neptūno išbandymus. 

Šventės vyksta ir be naujokų

Neptūno teismas nėra tokia jau paprasta procedūra. Įprasta, kad jaunam jūrininkui pateikiami klausimai apie jūrininkų veiklą, jūrų tradicijas, istoriją. Jei atsakoma teisingai, procedūra baigiama greita, jei ne jis siunčiamas į "skaistyklą". Ji daroma iš statinės - išpjaunamas dugnas ir jūrininkui tenka pralįsti per statinę, kurios kraštai ištepami mazutu.

"Ekvatoriaus kirtimo šventė yra puiki jūrinė tradicija. Kuo laivo įgula draugiškesnė, tuo šventė būna linksmesnė, išradingesnė, - tikino jūrų kapitonas.
Grįžę į namus jūrininkai, jei nepasakoja detaliau apie patį reisą, nes tai jų kasdienybė, ekvatoriaus kirtimo šventę tikrai prisimena ir apie ją artimiesiems kalba su smulkmenomis. Iš ekvatoriaus kirtimo švenčių jūrininkai parsiveža ir daug nuotraukų. Kertant nuline paralelę jūrininkus dažniausiai lydi ramus ir šiltas oras, nes tose platumose audrų nebūna.

V.Pozonkevičiui yra tekę kirsti ekvatorių ir nesant laive nė vieno naujoko. Vistiek buvo organizuota šventė - jūrininkai ant grotelių denyje kepė mėsą. Pakelta ir taurelė už jūrų valdovą Neptūną. Taip pat jam teko kirsti pusiaują su įvairių tautybių žmonėmis. Nesutiko nė vieno, kuris būtų pasakęs, kad jam religija neleidžia švęsti šios lyg ir pagonybės požymių turinčios šventės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SSSS-to ačiu dievui

SSSS-to ačiu dievui portretas
Nesėdėk ant kranto. Varyk bent į ežero vidurį kapitone.

aciu dievui

aciu dievui portretas
Kad dar liko juriniu kapitonu,kurie nelaiko ta svente sovietmiecio *perezitku*..8 kartus kirtau nulinius,nei vieno pazymejimo neturiu..nei nuotrauku..nei prisiminimu..tik mobiliajame keletas su koordinatemis..o jau 3metus kaip vyr.kap.padejejas...matyt,reikes paciam sau svente daryt,kai kap.laipsni gausiu ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių