Kriminalinės žvalgybos taikinyje – dešimtadaliu mažiau žmonių

Praėjusiais metais kriminalinės žvalgybos veiksmai taikyti dešimtadaliu žmonių mažiau nei metais anksčiau, rodo prokuratūros duomenys.

Pernai 4658 asmenims sankcionuoti Kriminalinės žvalgybos įstatyme numatyti veiksmai – sekimas, pokalbių klausymasis, susirašinėjimo kontrolė ir pan. 2016 metais tokių asmenų buvo 5150, pranešė Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija.

Ši statistika neapima atliekant ikiteisminius tyrimus išduotas sankcijas.

Pernai pradėti 466 kriminalinės žvalgybos tyrimai, 2016 metais – 530.

Atlikus kriminalinės žvalgybos veiksmus, pradėta 512 ikiteisminių tyrimų, 2016 metais – 562.

„Pagaliau kriminalinė žvalgyba daroma pamatuotai, pagrįstai ir tikslingai“, – sankcijų mažėjimą BNS komentavo Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Jis pabrėžė, kad sumažėjo ir prašymų sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmus.

„Mažėjimas ženklus telefoninių pokalbių pasiklausymo, beveik 3 tūkst. sankcijų. Matyti ne tik prieš asmenis sumažėjimas, bet sumažėjimas ir teikimų, ir techninių priemonių panaudojimo“, – tvirtino D. Gaižauskas.

Kiek teikimų dėl kriminalinės žvalgybos priemonių taikymo atmesta, neskelbiama. Pasak D. Gaižausko, tokių atvejų buvo labai nedaug ir jų dar 50 proc. sumažėjo, palyginti su 2016 metais.

„Kita vertus, ir mažiau kreipėsi“, – sakė jis.

Duomenis apie kriminalinės žvalgybos veiksmus Seimui pateikė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių