Kritikuoja pataisas, kurios leistų lengviau atleisti vadovus

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja antradienį sukritikavo siūlomas Seimo statuto pataisas, kurios įtvirtina institucijų vadovų atleidimą, jei parlamentarai nepritaria jų metinės veiklos ataskaitai, sakydama, kad tai gali sutrikdyti valdžių pusiausvyrą.

Solveiga Cirtautienė sako, kad Respublikos Prezidento galios būtų susilpnintos, jei pataisos apimtų tokias įstaigas kaip Valstybės kontrolė, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, Valstybės saugumo departamentas (VSD), Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Generalinė prokuratūra (GP), kurių vadovų skyrimo procedūroje dalyvauja ir prezidentas.

Pagal Seime svarstomą siūlymą, tuo atveju, jei įstaigos vadovą skiria Seimas, jis būtų atleidžiamas parlamente nepritarus ataskaitai, jei skiria kita institucija - siūlymas atleisti vadovą būtų perduodamas jai. Tad, jei nebūtų pritarta GP, STT, VSD metinėms ataskaitoms, Seimas jų vadovus teiktų atleisti prezidentui.

„Tik jei būtų nustatyta, kad ir šių institucijų vadovai atleidžiami nepritarus jų veiklų ataskaitai, nors pagal Konstituciją ir įstatymus jų skyrimo ir teikimo juos skirti, teikti ir atleisti teisę turi ne tik Seimas, o ir prezidentas, be abejo, tuomet kyla abejonių, ar tokiu būdu nebus sutrikdyta pati valdžių pusiausvyra, nustatyta Konstitucijoje, atitinkamai stiprinant parlamento galias iš vienos pusės ir iš kitos pusės šiek tiek silpninant prezidento galias, savotiškai darant jam teisinį ar politinį spaudimą atleisti neįtikusius pareigūnus“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė patarėja.

S.Cirtautienės teigimu, parlamentinė kontrolė neturi būti savitikslė, o „beatodairiškas pagrindų nustatymas“, kuris leistų atleisti vadovą vien dėl nepatvirtintos ataskaitos, gali duoti priešingą efektą.

„Jei tokių pataisų ir pasiūlymų tikslas yra stiprinti parlamentinę kontrolę, ko gero, tai yra gerai. Tačiau kontrolė nėra savitikslė. Kontrolė turi būti skirta tam, kad darytų atskirų institucijų veiklą efektyvesnę ir kokybiškesnę. (...) Vien beatodairiškas tokių pagrindų numatymas, kad bet kuriuo atveju nepatvirtinus ataskaitos bet kada galima atleisti institucijos vadovą, ko gero galėtų tam tikrais atvejais sukelti ir priešingą efektą“, - sakė ji.

„Reiškia, kad diskusijos dėl pateiktų iniciatyvų yra reikalingos ir būtinos tam, kad tie geri ketinimai, kurie yra deklaruojami, netaptų būdu institucijų vadovus paversti politinių žaidimų įkaitais“, - teigė patarėja.

Seimas prieš pora savaičių po pateikimo pritarė Seimo statuto ir kitų įstatymų pataisų paketui, kad parlamente nepritarus atskaitingų institucijų metinės veiklos ataskaitai, pareigas prarastų jos vadovas.

Šiuo metu Seimo statutas bei kiti įstatymai nenumato jokių pasekmių, jei Seime nepritariama metinei institucijos veiklos ataskaitai.Siūlomas reguliavimas galiotų keliolikai institucijų - Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijai, Lietuvos radijo ir televizijos komisijai, Valstybinės lietuvių kalbos komisijai, Privatizavimo komisijai, Valstybės kontrolei, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai, Seimo kontrolierių įstaigai, Valstybinės kultūros paveldo komisijai, Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigai, Akademinės etikos ir procedūrų tarnybai, Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijai.Nepritarus Valstybės saugumo departamento, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Generalinės prokuratūros veiklos ataskaitai, Seimas teiktų prezidentui siūlymą atleisti įstaigos vadovą.

Kritikai sako, kad priėmus pataisas atsirastų galimybė vos ne kasmet keisti Seimo nariams neįtikusių institucijų vadovus, be to, dėl naujos tvarkos būtų sunkiau rasti kandidatus vadovauti svarbioms valstybės įstaigoms.Prezidentė neturi įgaliojimų vetuoti Seimo statuto pataisų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zbignevas

zbignevas portretas
UZDARYTI TA PREZIDENTUROS IRSTVA.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių