Kur dėti pelenus iš krosnies?

Teisės aktuose nustatyti reikalavimai tik įmonėse susidarančių biokuro pelenų tvarkymui. Gyventojų namuose susidarantys biopelenai gali būti tvarkomi įvairiai, sako Atliekų departamento Atliekų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Kazlauskienė.

LRT RADIJO klausytoja Elena iš Kelmės teiraujasi, kaip reikėtų teisingai atsikratyti pelenais. „Labai daug individualių namų yra apšildomi krosnyse kūrenant durpes, ypač smulkesnėse gyvenvietėse. Lietuvos mastu pelenų susidaro tūkstančiai tonų. Kai kurie žmonės pelenais tręšia daržą, kiti pila į žaliųjų ar bendrų atliekų konteinerius, dar kiti išpila juos pamiškėse, krūmuose. Yra ir tokių, kurie kaupia pelenus statinėse ir laukia nurodymų, kaip juos teisingai utilizuoti", – pasakoja ji.

Atliekų departamento Atliekų valdymo skyriaus vyriausios specialistės D. Kazlauskienės teigimu, taisyklių, kaip individualių namų gyventojams reikėtų tvarkyti pelenus, nėra. „Pas gyventojus susidarantys pelenai galėtų būti kompostuojami kartu su kitomis biologiškai skaidžiomis atliekomis, o gautas kompostas vėliau panaudojamas savoms reikmėms. Jei nėra galimybės pelenus kompostuoti ar kitaip juos sutvarkyti ir jų kiekiai nėra labai dideli, galima juos supilti į konteinerius. Vis dėlto reikėtų pasikonsultuoti su atliekų tvarkymo paslaugas teikiančia įmone, ar tas sąvartynas, [į kurį vežamos gyventojo atliekos], priima tokias atliekas.

Jei pelenų kiekiai nėra dideli ir gyventojas nori pagerinti savo dirvą, pelenus galima barstyti darže. Kaip jau minėjau, teisės aktuose nėra nustatyta, [kaip reikėtų elgtis] – jie reglamentuoja tik įmonių atliekų tvarkymą. Gyventojai durpių pelenus gali naudoti savo nuožiūra, savo reikmėms“, – aiškina D. Kazlauskienė.


Šiame straipsnyje: pelenaiatliekoskompostavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ciba

Ciba portretas
Geras strsipsnis... net jokių klausimų nekyla ji perskaičius.... Čia tipo: nežinai, tai paklausk pas tuos kas žino....Pagarba tau autorau.... Taip ir toliau...

h20

h20 portretas
pelenai, pelenams nelygu... nelygu kas pries tai buvo deginama... jeigu vien tik malkos... tokie isbarstyti ant zemes pelenai tik i nauda... bet kai zmogenai degina gumas, plastmases, zurnalus ir pan... tai gal geriau i siuksliu deze...

patarimas

patarimas portretas
Pasibarstykit galvas... :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių