Kur R. Karbauskio tautiniai kostiumai?

Dovanotam arkliui į dantis nežiūri. Taip būtų galima apibūdinti Seimo nario Ramūno Karbauskio iniciatyva pasiūtus ir valstybiniams vaikų darželiams išdalytus stilizuotus tautinius kostiumus. Įstaigų vadovės nedrįsta kritikuoti dovanos, nors rūbai – pusiau sintetiniai.

Kontroversiška iniciatyva

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R.Karbauskis šių metų pradžioje, prieš pat valstybės atkūrimo šimtmetį, mokyklos dar nelankantiems vaikams, kaip žadėjo, padovanojo po tautinį kostiumą.

Šie rūbai buitinėje kalboje taip ir vadinami – R.Karbauskio kostiumais.

Parlamentarui kiti Seimo nariai tuomet priekaištavo, kad tai gudri politinė savireklama, be to, esą kostiumai bus siuvami už valstybės lėšas.

Tada pats R.Karbauskis Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai deklaravo, kad kiekvieną mėnesį gaunamą parlamentaro algą jis perveda fondui "Švieskime vaikus", kuris ir rūpinosi tautinių kostiumų projektu.

Fondo "Švieskime vaikus" direktorė Vaida Mandrijauskaitė teigė, kad kostiumai buvo pasiūti už fondo rėmėjų lėšas, nes R.Karbauskio net Seimo nario algos tokiems užmojams akivaizdžiai neužteko.

Iš viso fondas pagamino ir padovanojo 18 tūkst. kostiumų, vieno jų savikaina – 29,4 euro, tai reiškia, kad iš viso kostiumų gamyba fondui kainavo 522,7 tūkst. eurų.

Dovanos niekas neatsisakė

Šiemet prieš Vasario 16-osios šventę 887 valstybinius vaikų darželius pasiekė po 20 kostiumų vaikams – po 10 skirtų mergaitėms ir berniukams.

Klaipėdoje yra 43 ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurias lanko apie 9 tūkst. vaikų.

Seimo nario Dainiaus Kepenio padėjėjas-sekretorius Konstantinas Lotiukas teigė, kad Klaipėdai buvo gauta apie tūkstantis tautinių kostiumų, kurie buvo pagaminti pagal Mažosios Lietuvos motyvus.

Jie esą buvo išdalyti visoms valstybinėms ikimokyklinėms uostamiesčio įstaigoms.

"Kiekvienai įstaigai atiteko tautinių kostiumų komplektėliai, kuriuos sudarydavo nuo dešimties iki dvidešimties kostiumų", – teigė K.Lotiukas.

Fondo "Švieskime vaikus" direktorė V.Mandrijauskaitė patvirtino, kad nė viena įstaiga kostiumų neatsisakė, o buvo tokių, kurios prašė jų daugiau.

"Gavome, turime, šimtmečio proga vykusiuose renginiuose vaikai jau buvo pasipuošę tais kostiumais. Turime stilizuotų savų kostiumų, bet to, žinoma, nepakanka. Dabar padovanojo 20 porų, jų pakanka faktiškai vienai vaikų grupei, nors mūsų darželį lanko pusketvirto šimto vaikų", – kalbėjo vaikų darželio "Puriena" vadovė Virginija Letukienė.

Bus gerai ir žemaitiški

Kostiumus kūrė garsus lietuvių dizaineris Juozas Statkevičius, etiketės su jo pavarde prisiūtos prie kiekvieno drabužio.

Dizaineris šiuos rūbus esą kūrė atsižvelgdamas į kiekvieno Lietuvos etninio regiono unikalumą, spalvas, audinių ir juostų raštus.

Aukštaitijos darželiams pagaminti 6 592, Dzūkijos – 5 132, Suvalkijos – 1 172, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos – 5 104 kostiumai.

Vis dėlto net šis kostiumų atvejis parodė, kad Vilniuje tarp Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos skirtumo ten niekas nemato.

Sostinės veikėjams dounininkų Žemaitija, Palanga ir Klaipėdos kraštas yra tas pats.

Mes labiau norėjome Klaipėdos krašto kostiumų, o gavome žemaitiškus. Ačiū ir už žemaitiškus.

Galbūt todėl kai kurie uostamiesčio darželiai gavo ne Klaipėdos krašto, o žemaitiškus kostiumus.

"Mes labiau norėjome Klaipėdos krašto kostiumų, o gavome žemaitiškus. Ačiū ir už žemaitiškus. Gal čia dalijant įvyko koks nesusipratimas? Bet šiaip viskas gerai. Mums vis tiek reikės patiems dar papildyti savo tautinių rūbelių garderobą ir siūtis naujus rūbus, nes mūsų vaikai dabar gerokai augalotesni, nei to paties amžiaus mažyliai buvo prieš 10 metų. Tie kostiumai, kuriuos turėjome trimečiams, dabar vos tinka ketverių metų vaikams", – teigė V.Letukienė.

Pirmas įspūdis – neigiamas?

Fondo "Švieskime vaikus" tinklalapyje rašoma, kad kostiumai siūti Lietuvoje, naudojant kokybiškus Olandijoje pagamintus ir vaikams pritaikytus audinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Žiūrėdama į Statjevičiausumodeliuotus rūbelius vaikam ,mano močiutė pasakė:-ir sugebėk,tu man,šitaip sugadinti vaiką.

>???

>??? portretas
Atsakau ką padovanojo:1. skraidančius žemės sklypus ir Norvegijos pinigų fondo dingimą be pėdsakų, malonę Lietuvos piliečiams jau daug metų už vastybinius pinigus saugoti Patriarxą ir t.t; 2.Niekur anksčiau nepasižymėjusį valstybinėje veikloje, netalentingą ir mažos išminties Anūką; 3.Dinastijos marčios Austėjos privačių vaikų darželių tinklą ( iš dalies finansuojamą savivaldybių) , ,,Vaikystės sodai" visos šalies mastu ir žadamą statyti 800 vietų mokyklą Vilniuje, Kalnėnuose, kuriai paimta 11 milijonų iš Lietuvos pensininkų fondo./////////___Tuo pačiu - ,,Ačiū" gerbiamiesiems beretiniams anonimams už tokius palyginimus su Karbauskiu.Ir jo ,,išlaidom" 2 a'lia mergom.Tikrai kad nesulyginsi.

to-???

to-??? portretas
Nepriklausomybe, glusiau :P
VISI KOMENTARAI 69

Galerijos

Daugiau straipsnių