Kūrėjams – mokesčių lengvatos ir parama

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei pusšešto tūkstančio asmenų, turinčių meno kūrėjo statusą, kurie draudžiami valstybės lėšomis. Per pastaruosius ketverius metus jų skaičius išaugo ketvirtadaliu, o jų išlaikymas iš valstybės biudžeto vien pernai siekė beveik 2 mln. eurų.

Valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokos privalomos ne visiems pajamų neturintiems piliečiams, už kai kuriuos sumoka valstybė, tereikia įgyti meno kūrėjo statusą.

Tokių žmonių skaičius nuolatos auga – nuo 4 tūkst. 2011 m. iki 5,5 tūkst. pernai.

2014-aisiais draudžiamųjų pajamų neturintys kūrėjai valstybės biudžetui atsieidavo daugiau nei 1,2 mln. eurų (4,2 mln. litų), pernai meno kūrėjams priskaičiuota 1,7 mln. eurų valstybinio socialinio draudimo įmokų ir 265,4 tūkst. eurų sveikatos draudimo įmokų. Iš viso – beveik 2 milijonai.

Per pastaruosius septynerius metus padaugėjo ne tik meno kūrėjo statusą turinčių asmenų, vis daugiau jų neturi darbo pajamų. O tai atsiliepia valstybės iždui.

Be to, meno kūrėjo statusą turintiems asmenims taikoma ir dar viena lengvata – dirbantieji pagal autorines sutartis moka socialinio draudimo įmokas tik nuo pusės jiems priskaičiuoto autoriaus atlyginimo.

Lietuvoje yra 16 kūrėjų sąjungų ir asociacijų, kurių nariai gali pretenduoti į meno kūrėjo statusą, taigi ir į valstybės paramą. Gausiausia yra Lietuvos architektų sąjunga, vienijanti beveik tūkstantį narių.

Jei asmuo nepriklauso šioms organizacijoms, meno kūrėjo statusą jam gali suteikti Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijos statuso suteikimo taryba.

O jeigu meno kūrėjo statusą turintys asmenys pageidauja gauti paramą, jie turi įgyti dar ir paramos gavėjo statusą. Tuo reikėtų pasirūpinti iki vasario 20 d., kreipiantis į Kultūros ministeriją.

"Asmenims, turintiems meno kūrėjo statusą bei Kultūros ministerijos suteiktą paramos gavėjo statusą, gyventojai gali skirti iki 2 proc. sumokėto pajamų mokesčio (GPM). Šią neapmokestinamą paramą privaloma naudoti tik meno kūrybai ir už ją būtina atsiskaityti", – teigė Kultūros ministerijos specialistė Jolita Bečienė.

Ministerijos duomenimis, pernai meno kūrėjo statusą turėjo 5 503 gyventojai, iš kurių 930 – paramos gavėjo statusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
"2017 m. kovo mėn. publikuotame darbe "Robotai ir darbo vietos: įrodymai iš JAV darbo rinkų", autoriai Acemoglu ir Restrepo konstatuoja, kad vienas papildomas robotas tūkstančiui darbuotojų sumažina užimtumo ir gyventojų santykį apie 0,18-0,34 procento, o darbo užmokestį - 0,25-0,5 proc. Tai yra grėsmingi mums visiems skaičiai. Kalbant apie profesinius sektorius, autoriai aptinka, kad robotų koncentracijos poveikis yra stipriausias automobilių gamybos, elektronikos, metalo gaminių, chemijos, farmacijos, plastikų, maisto, stiklo ir keramikos srityse." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką, skyriuje "Ar pajėgtum, Skverneli?".

to >

to > portretas
yra tu kureju,garsina Lietuva,rengia parodas,bet pas mus kulturos stoka,runkelynas...i parodas mazai kas beuzsuka... o kaip jiems isilaikyt jai i galerijas jus nebeinat ir nieko neperkat... dar aisku per daug tu statusu belekam dalina, reiktu duot tik tiems kas pastoviai parodose dalyvauja su savo kuriniais,rengia personalines parodas,o ne tiems kurie surengia paroda tik tam kad statusa gautu...o paskui nutyla ir niekur nedalyvauja...

>

> portretas
Matyt zodis "kurejas", nuo zodzio "dievas"?Ir vel MUSU saskaita,svarbu, kad i "sarasa" irasytu(???),IRASO ir,vsio,tau,kurejau,viskas atleidziama-nemokamai ???. Jei kurejas kuria,reiskia sukuria, ... gauna-jama piniga,tai kodel negali ,uz ta paJAmta piniga,saves islaikyti,susimoketi senatvei-med.draudimui?O kodel "kurejai" neemigruoja-neisvaziuoja-nevaziuoja is, "tos", Lietuvos,bet INTENSYVIAI DAUGINASI (skaitykit straipsni)?Ir kas tik,MUSU, "nemelzia",net ,pasirodo "slaptas melzeju sarasas" YRA ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių