L. Graužinienė ir PLB pirmininkė aptarė emigrantams svarbius klausimus

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė priėmė į Lietuvą atvykusią naujai išrinktą Vokietijoje gyvenančią Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) pirmininkę Dalią Henke. Susitikimo metu Parlamento vadovei buvo pristatytos liepos viduryje XV Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimo priimtos rezoliucijos. Ypač didelis dėmesys buvo skirtas klausimui dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo svetur išvykusiems lietuviams.

Pasak D. Henke, Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimas laikosi nuomonės, kad užsienio lietuviai turi prigimtinę teisę į Lietuvos Respublikos pilietybę. Pateiktoje rezoliucijoje šiuo klausimu teigiama, kad įgijus kitos šalies pilietybę Lietuvos Respublikos pilietybė turėtų būti išsaugoma asmenims (taip pat jų palikuonims), kurių tėvai, seneliai ar jie patys buvo Lietuvos piliečiai iki TSRS okupacijos pradžios 1940 m. birželio 15 d. ir išvyko iš nepriklausomos Lietuvos po 1990 m. kovo 11 d., tikėdamiesi neprarasti Lietuvos pilietybės.

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė pritaria, kad reikia ieškoti šio klausimo sprendimo būdų.

„Nuo 1990 metų iš Lietuvos išvyko jau trys kartos, todėl Pasaulio lietuvių bendruomenės Seimo keliamas Lietuvos pilietybės išsaugojimo klausimas yra labai aktualus. Džiaugiuosi, kad į šią problemą pradėta žiūrėti nauju aspektu, tačiau teisininkai turėtų atsakyti, ar tai neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai", - kalbėjo Seimo vadovė.

Liepos 15-17 d. Seime posėdžiavusiame XV Pasaulio lietuvių bendruomenės Seime dalyvavo Pasaulio lietuvių bendruomenės Valdybos nariai, kraštų lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų pirmininkai bei kraštų lietuvių bendruomenių atstovai. Iš viso - apie 150 dalyvių iš 33 pasaulio valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių