L. Linkevičius: „Jūrų vilko“ kapitonas buvo nušalintas jėga, Lietuva siųs notą

  • Teksto dydis:

Rusijos Barenco juroje sulaikytas Lietuvos žvejybos laivo „Jūrų Vilkas“ kapitonas buvo nušalintas jėga, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, dėl laivo sulaikymo Rusijai bus siunčiama nota.

Rusijos Barenco juroje sulaikytas Lietuvos žvejybos laivo „Jūrų Vilkas“ kapitonas buvo nušalintas jėga, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, dėl laivo sulaikymo Rusijai bus siunčiama nota.

„Lietuvos piliečiai buvo nušalinti, nes nepakluso reikalavimams, bet detalių, kaip laikoma įgula (nežinome)“, - penktadienį žurnalistams sakė L.Linkevičius.

Jis sakė, kad į ministeriją iškvietė ambasadorių, o Rusijai bus siunčiama nota.

„Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius į Užsienio reikalų ministerija, jo pareikalauta paaiškinti aplinkybes, pareikalauta paleisti laivo įgulą, nes tai yra pažeidimas tarptautinės teisės ir visų taisyklių. Taip pat kreipėmės į Europos Komisiją ir Europos žvejybos kontrolės agentūrą ir seksime informaciją, stebėsime, kuo viskas baigsis ir reikalausime paleisti įgulą ir laivą. Artimiausiu metu norime suregistruoti duomenis ir jie kartu su nota keliaus į Rusiją“, - sakė ministras.

Anot L.Linkevičiaus, žvejyba vyko tarptautiniuose vandenyse.

„Jie vykdė krabų žvejybą tarptautiniuose vandenyse. (...) Pagal palydovinę sistemą kiekvieno laivo buvimo vieta fiksuojama valandos tikslumu ir žinoma jo buvimo vieta, todėl tvirtinti galime, kad laivas buvo būtent tarptautiniuose vandenyse. Tas incidentas prasidėjo nuo to, kad priplaukė laivas su Rusijos vėliava, ginkluoti asmenys pareikalavo plaukti link Murmansko uosto, kai laivo vadovybė ir kapitonas atsisakė tai padaryti, jėga buvo nušalintas ir vis tiek laivas transportuojamas į Murmansko uostą“, - sakė ministras.

Pasak jo, jei Rusijos spaudoje rašoma tiesa ir laivą sulaikė pasienio pareigūnai, jie neturėjo teisės to daryti.

„Man kiek keista, kad Rusijos spaudoje rašoma, kad sulaikė pasienio pareigūnai, nes jie neturėjo ką veikti tarptautiniuose vandenyse, tai galėjo būti žvejybos inspekcija ir tai tarptautiniuose vandenyse jie neturi ten jurisdikcijų“, - aiškino ministras.

Tačiau L.Linkevičius sakė, kad kol kas sudėtinga vertinti, ar šis incidentas yra nesusipratimas, ar Rusijos provokacija.

„Pagal tarptautinę praktiką pasitaiko netyčinių įplaukimų į išskirtinę ekonominę zoną, jeigu tai būtų išskirtinėje Rusijos ekonominėje zonoje, tai jų veiksmai būtų neteisėti, būtų galima vadinti brakonieriavimu arba kažkaip kitaip, bet tai ne tas atvejis. Galima, viena vertus, vertinti kaip techninį nesusipratimą arba kaip virtinė įvykių, kurių mes turime pakankamai ir komentuojame vos ne kiekvieną savaitę. Kaip aš sakau, bandymas mūsų kantrybės ir nervų sistemas ir įtampos kurstymas, bet neskubėkime, gali būti visko“, - aiškino Lietuvos atstovas.

Jis sakė, kad Europos žvejybos kontrolės agentūra iš Rusijos taip pat kol kas negavo paaiškinimų.

„Be abejo, kad bus pareikalauta iš tarptautinių institucijų paaiškinimo, nes kol kas tiek, kiek žinau, Europos žvejybos kontrolės agentūra irgi kreipėsi į Rusijos atstovus, jie taip pat negavo jokio paaiškinome“, - teigė L.Linkevičius.

Pasak ministro, trys Lietuvos piliečiai, priklausantys įgulai, yra laivo vadovai, laivas priklauso „Arctic Fishing“.

„Arctic Fishing“ uždarajai akcinei bendrovei priklausantis, registruotas Lietuvoje, plaukiantis su Lietuvos vėliava. Įguloje yra 28 asmenys, iš kurių 3 yra Lietuvos piliečiai, bet čia kaip tik vadovaujantis personalas - kapitonas, mechanikas“, - sakė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
rusai vygdo provokacijas ,kaip estu pasenietį į savo teritoriją ginklo pagalbą pargabeno ,taip ir lietuvių įgula kažkuo apkaltins ,parsigabenę į savo teritoriją ,toliau bus provokacija su latviais ir kitais kaimynais ,vienu žodžiu ,kaimynas , teroristas , veikia ,,,,sėkmės ,matomai ruošiasi mainytis į savo banditus ,kurie , yra suimti lietuvoje ,,,,,

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
O ar Somalio piratai kuo nors skiriasi nuo situ uzgrobeju?

VYCKA

VYCKA portretas
suformavot lietuvių,ukrų,lenkų bataljona,tai ir pulkit rusus,tegul dabar jie rėkia,lietuvei puola.O KĄ,GERA MINTIS,JUK NE VELTUI IŠ DURNUMO GALVOJAMI VISOKIE VADONAMI PROJEKTAI.SMETONOS LAIKAIS PATYS RUSAMS PADĖJO GINKLUS IR KAS SPĖJO SPRUKO Į VAKARUS IR DĖJOSI TAUDOS DIDVYRIAIS,AIŠKU KABUTĖSE.VIENAS ADAMKUS,DUOKIT DAUGIAU JAM MEDALIUKŲ,GELEŽIUKŲ,KAIP BREŽNEVUI.MANO NUOMONĖ.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių