L. Linkevičius: kartu su Rytų partneriais turime projektuoti europinę ateitį

  • Teksto dydis:

Ilgalaikės Rytų partnerystės vizijos būtinybę pabrėžė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų tarybos (URT) posėdyje Liuksemburge, kur vyko diskusija dėl Rytų partnerystės politikos pasiekimų ir tolesnių jos tikslų.

„Kiekviena šalis partnerė turi matyti perspektyvą, atitinkančią jos ambiciją, todėl Rytų partnerystės politika jokiu būdu negali remtis žemiausiu bendru vardikliu, ji turi motyvuoti vykdyti reformas ir leisti skleistis šalims, kurios siekia glaudesnių sąsajų su ES“, sakė L. Linkevičius.

Ministras teigė, kad ES dialogas su asocijuotais partneriais - Ukraina, Sakartvelu ir Moldova - turi būti stiprinamas, nes Rytų partnerystės formato sėkmė skatinant demokratinius procesus šalyse partnerėse yra paremta ne tik sąlygomis, bet ir paskatomis.

Ministrai apžvelgė dar 2017 metų lapkričio 24 dieną Briuselyje vykusiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime sutartų „20-ies tikslų 2020 metams“ įgyvendinimo pažangą, įvardino sėkmingai vystomo bendradarbiavimo pavyzdžius ir nurodė, kuriose srityse būtini aktyvesni veiksmai.

Ministrai sutarė, kad ligšioliniai Rytų partnerystės pasiekimai, tarp kurių - Asociacijos susitarimai ir ES vizų režimo panaikinimas su Ukraina, Sakartvelu ir Moldova, demonstruoja šios politikos sėkmę, o tolesni žingsniai reikalauja gerai apgalvotos ir įtraukios darbotvarkės.

„Ukraina, Sakartvelas ir Moldova siekia gilinti savo integraciją su ES, jos yra pateikusios labai konkrečius pasiūlymus energetikos, skaitmeninių rinkų, transporto, kitose srityse. Turime suteikti joms tokią galimybę“, - pabrėžė ministras L. Linkevičius.

Rytų partnerystės šalių ministrams buvo pristatyti šiais metais planuojami Rytų partnerystės politikos 10 metų sukakties paminėjimo renginiai - gegužės 13 dieną Briuselyje vyksiantis Rytų partnerystės užsienio reikalų ministrų susitikimas ir gegužės 14 dieną planuojama Rytų partnerystės 10-mečio aukšto lygio konferencija.

Ministrai Užsienio reikalų tarybos metu taip pat aptarė situaciją Afganistane bei Venesueloje.

Rytų partnerystė - ES ir jos valstybių narių bei Rytų Europos šalių bendradarbiavimo politika, pradėta 2009 metais. III-asis Rytų partnerystės viršūnių susitikimas surengtas Vilniuje 2013 metų lapkričio 28-29 dienomis, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tegul

Tegul portretas
šitie Rytų partneriai patys dėl savęs ką nors daro.

Safaris

Safaris portretas
Komjaunoliskos svajones. Vis dar tiki sviesu rytoju. Tegul nuvazioja i Ukraina neoficialiai ir pasiziuri kaip zmones ten gyvena. O oficialiai atvaziavus is gero viesbucio restorano turbut ir ne iseina, vis dar tors apvalus ir didejantis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių