L. Pernavas: Vilniuje dirba 1500 policininkų, iš jų tik 40–60 – gatvėse

Pradėta įgyvendinti policijos reforma kelia vis daugiau klausimų. Pradėtą reformą kritikuoja ne tik įvairių politinių pažiūrų politikai, bet ir prezidentė, ir policijos profesinės sąjungos. Apie pertvarkas policijoje – pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu, Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininke Roma Katiniene ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininke Loreta Soščekiene.

– Pone Pernavai, pasakykite esmę, ko jūs siekiate?

L. Pernavas: Mes darome tai, ko nori visuomenė. Ateidamas į šitas pareigas, aš pasakiau, kad darysiu viską, kad visuomenė būtų saugesnė, o policijos pareigūnai – geriau aprūpinti. Visuomenė nori, kad būtų kuo daugiau reaguojančių ekipažų. Mūsų tikslas, kad nuo Naujųjų metų būtų dvigubai daugiau reaguojančių pareigūnų. Tam, kad greičiau nuvyktume į įvykius ir būtų maksimalus dėmesys nukentėjusiems įvykiuose. Natūralu, kad taip mes užtikrinsime geresnį įvykių ištyrimą. Štai pavyzdys, prieš du mėnesius Vilniuje gavome iškvietimą, kad darbo metu moteris prekiauja narkotikais. Mes į įvykį vykstame vieną valandą. Taip, galima sakyti, kad nieko tokio, nes žmogus nežalojamas, pavojaus sveikatai nėra. Bet ar tai yra normalu? Vilniuje kasdien dirba 1 tūkst. 500 policijos pareigūnų, o mes vykstame valandą. Apie kokį ištyrimą mes galime kalbėti? Kiek realiai dirba policijos pareigūnų, reaguojančių į tokius įvykius? 20–30 ekipažų kasdien, t. y. 40–60 policijos pareigūnų. Tai įsivaizduokite skaičius, 40–60 pareigūnų gatvėje ir 1 tūkst. 500 policijos komisariatuose. Policijos komisariatas visiškai šalia, bet mes nevažiuojame. Ar tai yra normalu?

– Pabandysiu išdėstyti esminius momentus, jei suklysiu, pataisykite. Jūs atsisakote budėtojų dalių savivaldybėse, jų yra 60, ir įvedate budėtojų dalis apskrityse, t. y. buvę budėtojai keliauja į gatvę.

L. Pernavas: Tai jau yra atlikta.

– Tada didžiąją dalį tyrėjų jūs išleidžiate į gatves ir kabinetuose lieka tik vadovaujantieji tyrėjai?

L. Pernavas: Ne didžiąją, o tik dalį. Šiandien mes turime 1 tūkst. 500 pareigūnų, dirbančių gatvėje, bet norime, kad jų būtų 3 tūkst. Tų, kurie reaguotų į įvykius.

– Tai kiek tyrėjų iš tų, kurie eina į gatvę, tada, kai jiems reikia, eis kasdien?

L. Pernavas: Iš viso mes turime 9 tūkst. policijos pareigūnų. Mūsų tikslas, kad trečdalis jų dirbtų gatvėje. Likę 6 tūkst. būtų kabinetuose ir tirtų bylas. Mitas, kad nebus kam tirti nusikaltimų. Tyrėjai, kurie tyrė bylas, jie jas ir tirs. Visi jie dirbs kabinetuose ir tirs bylas.

– Tai kas tada eis į gatves?

L. Pernavas: Dalis jų dirbs gatvėje. Tas 1 tūkst. 500 yra nedidelė dalis, bet mums tai yra labai svarbu. Tai padvigubins gatvėse dirbančių pareigūnų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Normalu

Normalu portretas
Taip ir turi būti, gatvių policininkai yra pati žemiausia, mažiausiai kvalifikuota policijos grandis. Ir jos, šiais moderniais laikais, turi būti kuo mažiau. Nes pagrindinis operatyvinis darbas, gaujų gvildenimas, sudėtingų nusikalstamų schemų narpliojimas ir t.t. vyksta būtent KABINETUOSE, kvalifikuočiausių darbuotojų kabinetuose. O šitas "varymas į gatves" yra gryniausias populizmas ir PR'o darymasis. Geriausią kovą su nusikalstamumu turi tos valstybės, kurios turi intelektualią policiją kabinetuose, o ne galybę žalių žmogeliukų su bananais gatvėse.

mastytojas

mastytojas portretas
gal komisaras uzmirso kokia dali sudaro policijos departamente dirbantys ir nebunantys gatvese

daro

daro portretas
Problema . Didinti atlyginimą ne visiems ka tik pradėjusiems tarnybą, o tik tiems , kas dirba gatvėse, kas lieka dirbti kabinete, te ir gauna mažiau nepriklausomai nuo visko. Dažniausiai yra antraip, stabiniai visada turi atlyginimą didesnį ne te , kas dirba pamainomis. Keiskite nuo pagrindų, pradinių skaičiavimų, tada daug kas norės dirbti lauke o ne šiltame kabinete.
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių