Laboratorija gavo aukščiausią įvertinimą

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijoje atlikti tyrimai nuo šiol bus pripažįstami ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje bei daugelyje kitų pasaulio šalių. Lapkritį šios tarnybos laboratorijai buvo suteiktas aukščiausias įvertinimas – akreditacija, o šį mėnesį įteiktas ir tai liudijantis sertifikatas.

Kol kas tai tik antra akredituota Maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorija Lietuvoje. Pirmoji tokį įvertinimą 2000 metais gavo Nacionalinė veterinarijos laboratorija. Šitokia maisto produktų kontrolę vykdančių laboratorijų akreditacija būtina įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktus.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža pasakojo, kad akreditacijos procesas užtruko net ketverius metus. Tam, kad gautų akreditaciją, tarnyba turėjo įvykdyti daugybę reikalavimų: tinkamai paruošti laboratorijoje dirbantį personalą, specialiai įrengti patalpas, įsigyti reikalingą įrangą, atlikti įvairius laboratorinius bandymus. Visa tai kainavo daugiau kaip keturis milijonus litų. Dalį šios sumos skyrė Lietuvos Vyriausybė, kita dalis buvo gauta pagal PHARE programą. Laboratorijoje įdiegtą ir veikiančią kokybės sistemą įvertino Vokietijos akreditacijos biuro ekspertai.

A.Bauža paaiškino, jog suteikta akreditacija rodo, kad jų laboratorijoje atliekami fizikiniai ir cheminiai, mikrobiologiniai maisto, pašarų, geriamojo vandens ir alaus tyrimai yra tikslūs ir patikimi.

Nemažai produktų eksportuojami ir importuojami į Lietuvą vandens keliais, tad labai svarbu, jog ši laboratorija atsirado Klaipėdoje. Anksčiau į kitas šalis vežamų prekių tyrimai būdavo atliekami tik Nacionalinėje veterinarijos laboratorijoje, o Klaipėdoje atliktų tyrimų rezultatai buvo pripažįstami tik Lietuvoje. Dabar kitose šalyse pripažįstamus tyrimus bus galima atlikti ir uostamiestyje.


Šiame straipsnyje: maisto ir veterinarijos tarnyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių