Laimės tyrimai: lietuviai turi savo stipriąją pusę

  • Teksto dydis:

Lietuviai, kaip rodo tyrimai, – gana toli nuo laimingiausių tautų pasaulyje. Laimės tyrėjai pabrėžia, kad bene didžiausia lietuvių problema – netikėjimas laisve patiems kontroliuoti savo gyvenimą ir tuo, kad ateitis bus geresnė. Tačiau yra ir kitų veiksnių, lemiančių, ar žmonės jaučiasi laimingi. Vieną iš jų galima pavadinti stipriąja lietuvių puse.

Jungtinių Tautų pasaulio laimės tyrime vienas iš rodiklių yra „socialinė parama“. Tačiau čia vertinama ne tai, ką nelaimės atveju jums suteiktų valstybė, o tai, ar turėtumėte draugų arba giminaičių, kuriais galėtumėte pasikliauti ir kurie jums bet kada padėtų. Ir čia lietuviai turi kuo pasigirti.

„Lietuviai atsako, kad jie turi kuo pasitikėti, kad jie gali sulaukti paramos. Tą, matyt, lemia tai, kad Lietuvoje dar yra gana daug tradicinių vertybių – šeimos ryšiai yra tampresni, negu kai kuriose ekonomiškai labiau pažengusiose šalyse. Žodžiu, mes nesame tiek postmoderni visuomenė, kaip kitos šalys. Tai yra gerai“, – sako Vilniaus universiteto profesorius dr. Romas Lazutka.

Kas yra laimė, ar Lietuva tikrai išgyvena laimės krizę, ar ir už kiek galima  laimę nusipirkti? Atsakymai – LRT TELEVIZIJOS laidos „Laba diena, Lietuva“ reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių