Laimingesnę Lietuvą kurs tėvų netekę vaikai

  • Teksto dydis:

Drauge su dar keturiais broliais ir seserimis Paulina šiandien glaudžiasi pas močiutę – mamai nepavyko jais pasirūpinti.

Likimas vaikystėje mergaitės nelepino, tačiau užsispyrusi 12-metė tvirtai žino: užaugusi ji taps bėgimo čempione ir garsins savo šalį. Toks yra jos pažadas Lietuvai.

Paulina – viena iš daugybės „SOS vaikų kaimo“ globotinių, šį rudenį davusių pažadą Tėvynei. Artėjant nepriklausomybės šimtmečiui, organizacija pakvietė likimo nuskriaustus mažuosius visoje šalyje pažadėti suaugus kurti gražesnę ir laimingesnę Lietuvą.

Paskaityti vaikų pažadus ir į juos investuoti visi norintys gali specialioje svetainėje www.vaikopazadas.lt.

„Per šias Kalėdas mes neprašome remti sunkiai gyvenančių, tėvų netekusių vaikų. Mes kviečiame investuoti į jų pažadus Lietuvai – investuoti į šviesesnę mūsų visų ateitį.

Per šias Kalėdas mes neprašome remti sunkiai gyvenančių, tėvų netekusių vaikų. Mes kviečiame investuoti į jų pažadus Lietuvai – investuoti į šviesesnę mūsų visų ateitį.

Mūsų tikslas – kad kiekvienas šių puikių vaikų atsikratytų praeityje patirtų traumų, nesaugumo, nepasitikėjimo. Mes siekiame, kad jie augtų laimingi, drąsūs, žingeidūs ir užaugę viską, ką šiandien į juos investuoja visuomenė, grąžintų su kaupu“, - apie kampanijos „Investuok į vaiko pažadą Lietuvai“ idėją pasakojo „SOS vaikų kaimų“ vadovė Lietuvoje Liudovika Pakalkaitė.

Visi Lietuvos žmonės ir įmonės kviečiami investuoti pačių pasirinktą pinigų sumą į jiems artimiausius vaikų pažadus – gautos lėšos bus skirtos vaikų lavinimui, darbui su psichologais ar kitais reikalingais specialistais. Ir, žinoma, Lietuvai duotų pažadų įgyvendinimui.

Į pažadą investuos ir bėgikė E. Balčiūnaitė

Vaikų pažadai Lietuvai – patys įvairiausi. Vieni jų ketina tapti ugniagesiais ir gelbėti žmones iš gaisro, kiti žada lietuvius išgelbėti nuo skurdo, pradžiuginti skaniai gamindami ar darydami gražias šukuosenas. Dar kiti mažyliai žada užaugę turėti vaikų ir būti jiems geri tėvai ar tiesiog neemigruoti ir visada mylėti Lietuvą.

12-metė Paulina, pažadėjusi garsinti Lietuvos vardą tapusi bėgimo čempione, sako tokį pažadą pasirinkusi todėl, kad labiausiai jai patinka bėgioti. Mergaitė kol kas dar nežino, ar tikrai yra labai greita, tačiau bėgdama krosą toli už nugaros palieka klasės draugus.

Perskaitę Paulinos pažadą, „SOS vaikų kaimo“ darbuotojai kreipėsi į Lietuvos bėgimo rekordininkę Eglę Balčiūnaitę, kviesdami susitikti su mergaite ir papasakoti, kaip tampama čempione. E. Balčiūnaitė su džiaugsmu priėmė kvietimą ir abi sportininkės kartu pabėgioti susitiks dar lapkritį.

Paulina pažadėjo klausyti visų E. Balčiūnaitės patarimų ir uoliai treniruotis.

Siekia keisti požiūrį į vaikų globą

Pasak „SOS vaikų kaimų“ vadovės, vienas iš kampanijos tikslų - iš esmės keisti požiūrį į vaikų globą. Svarbu ne tik užtikrinti, kad mažyliai būtų pavalgę ir aprengti – svarbu auginti laimingas, pilnavertes asmenybes, investuoti į jų ateitį.

„Dideles traumas išgyvenę vaikai bijo svajoti, vengia planuoti savo ateitį, kelti ambicingus tikslus. Užaugę jie nesijaučia pilnaverčiai, todėl neretai patiria daugybę sunkumų, kurdami savarankišką gyvenimą. Taip yra ne todėl, kad šie vaikai būtų kuo nors kitokie – taip juos nuskriaudžia netinkamos sąlygos vaikystėje“, - aiškino L. Pakalkaitė.

„SOS vaikų kaime“ į vaikus investuojama kasdien: su jais dirba psichologai, logopedai, kiti profesionalai, vaikai gyvena SOS šeimose ar auga su globėjais, mokosi prisirišti, atsiverti, pasitikėti. Vaikai skatinami drąsiai svajoti, planuoti ir atkakliai siekti užsibrėžtų tikslų. Itin daug dėmesio skiriama išsilavinimui - ne tik mokykloje, bet ir universitete.

„Taip pat norime, jog vaikai atrastų pasaulį per draugus, skautus, bažnyčią, teatrą, sportą - tokias bendruomenes, kurios palaikytų, kai pačiam sunku įveikti vaikystėje patirtas traumas. Visa tai – investicija į pilnaverčius ateities piliečius, kursiančius sveiką ir laimingą visuomenę“, - kalbėjo L. Pakalkaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių