Laivas „Šakiai“ Baltijos jūroje treniravosi šalinti naftos dėmes

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Lietuvos teritorinės jūros vandenyse, prie Būtingės terminalo plūduro Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų ir Būtingės naftos terminalas kartu treniravosi pašalinti į jūrą išsiliejusią naftą.

Šiose kasmetinėse pratybose praktikuojasi operatyviai reaguoti į susidariusią situaciją, užkertant kelią naftos teršalų plitimui, taip pat treniruojamasi greitai surinkti teršalus. Pratybose laivai manevravo su boninėmis užtvaromis, tobulino tarpusavio bendradarbiavimą, tikrino radijo ryšio patikimumą tarp laivų ir Karinių jūrų pajėgų (KJP) Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro.

Pratybose dalyvavo KJP Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras, Būtingės naftos apsaugos skyrius, KJP paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“, vilkikai „Soll Tengiz“, „Tak–5“ su naftos surinkimo priemonėmis, Būtingės naftos terminalo apsaugos kateris.

Pratybos vyko pagal iš anksto suplanuotą scenarijų, pagal kurį prie Būtingės terminalo, naftos krovimo į tanklaivį metu į jūrą tariamai išsiliejo septynios tonos žaliavinės naftos. Reaguojant į incidentą Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras apie įvykį pranešė atsakingoms institucijoms, apskaičiavo naftos dėmės dreifo prognozes, ir koordinavo naftos taršos likvidavimo operacijoje dalyvaujančius laivus.

Esantys įvykio vietoje laivai-vilkikai pradėjo avarijos likvidavimo operacijas, o prie jų prisijungė KJP paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“, Būtingės naftos terminalo apsaugos kateris. Naftos taršos likvidavimo operacijos metu laivai pastatė boninę užtvarą naftos plitimui sustabdyti ir ėmė surinkinėti teršalus. Gavę leidimą iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento gelbėtojai panaudojo dispergentą (naftos neutralizavimui naudojama cheminę priemonę).

Tokios bendros Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų ir Būtingės naftos terminalo pratybos organizuojamos kasmet.

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos nuo 2009 m. sausio 1 d. vykdo Valstybės priskirtą taikos meto funkciją – organizuoti, koordinuoti ir vadovauti žmonių paieškos ir gelbėjimo darbams paieškos ir gelbėjimo rajone taip pat organizuoti, koordinuoti ir vadovauti naftos, kenksmingų medžiagų išsiliejimų ir kitų teršimo incidentų likvidavimo darbams jūros rajone. Šiai svarbiai funkcijai vykdyti 2009 m. buvo įsteigtas naujas LK KJP padalinys – Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras ir iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos LK KJP užduotims vykdyti buvo perimtas paieškos ir gelbėjimo bei taršos likvidavimo laivas „Šakiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių