A. Landsbergienė: idėja atsisakyti namų darbų – sunkiai įgyvendinama

Švietimo ir mokslo ministrė paragino mokytojus atsisakyti namų darbų. Kai kurių šalių psichologai jau anksčiau pareiškė, kad namų darbai nebūtinai teigiamai nuteikia mokinius. Edukologės Austėjos Landsbergienės manymu, idėja atsisakyti namų darbų yra labai gera, tačiau Lietuvoje šiuo metu sunkiai įgyvendinama.

„Tikiu, kad mes galėtume vieną dieną neturėti Lietuvoje namų darbų. Bet šiandien, turint omenyje kultūrinį kontekstą, aš dar tuo abejočiau. Viena iš priežasčių, kodėl abejočiau yra, kad didele dalimi, ar vaikas yra pasiruošęs gyventi be namų darbų, įtakos turi tai, kiek laiko tėvai leidžia su vaiku: ar vaikui yra skaitoma, ar skaitoma kartu su vaiku, ar šeima lankosi muziejuose, ar šeima diskutuoja įvairiomis temomis. Jei visa tai įvyksta, tai mokykla yra nuostabus tėvų namų papildas“, – aiškina A. Landsbergienė.   

Namų darbų kai kurios valstybės jau atsisakė. Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse namų darbų yra užduodama labai mažai – kuo jaunesnis vaikas, tuo namų darbų jam užduodama mažiau.

Pasak pašnekovės, kalbant apie namų darbus, svarbu, kokie jie yra ir ko mes siekiame namų darbais.

„Jei tai yra, pavyzdžiui, formulės pritaikymas, tai vaikas, kuris geba formulę taikyti, jis puikiausiai ją pritaikys ir klasėje, ir namuose. Negebančiam formulės pritaikyti vaikui tai, kad jam duos dar penkias papildomas užduotis, nepadės suprasti, kaip tai daryti“, – įsitikinusi A. Landsbergienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai reikia suprast kad tavo Gabriukas namie nė velnio nieko nedirba?..

asanai

asanai portretas
Čia vat ir klausimas - "ko namų darbai mokina?" Ar visada mokina "suprasti formulę"? Aš daug dažniau pastebiu kad namų darbai yra geras būdas mokytis disciplinos, tvarkos. Skatina tą patį ryšį tarp tėvų ir mokyklos, kurį taip vis mini Austėja. Ne tai, kad vaikas pareina namo, numeta kuprinę ir net knygos neišsitraukia. Tėvai galiausiai net nežino ką anas veikia mokykloje.

Tika

Tika portretas
o aš sutikčiau arba visai panaikinti namų darbus arba per pus juos sumažinti. Nes kiek dabar užduoda yra tikrai per didelė našta vaikams. Gal aišku ne visuose mokyklose, bet kituose yra. Gal tai priklauso nuo mokytojų, kurie atsidavę savo darbui, puikiai viską išaiškina pamokoje, o yra tokių mokytojų, kurie tik apibendrina temą, ir jau po to mokinkis namuose savarankiškai. Tai logiškai kam tada mokykla? Ar tik tam kad pasakytų kokią tema dienos, ir pagrindines savokas ar taisykles išvardintų, o jau po to kaip nori taip mokinkis. Yra ir tokių mokytojų, kurių atsakymai pribloškia "lai tėveliai padeda". Tai ar tėveliai turi temą išaiškinti, ne visi tėveliai ir supranta tai. Nes iš praktikos yra tekę net vaikui rinkti kuriuos daryti namų darbus, kurie prasčiau sekasi dalykai, o kurių nedaryti dėl laiko stokos. Nes pvz vaikas gryžta po būrelio 5 val. vakaro. Namų darbams užduota iš 4 pamokų išmokti pasakoti, plius matematiką užduotys. Tai kaip suspėti iki 9 val.???
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių